Mergem la vot! Sa alegem! (?)
Colegiul 1 – CAMERA DEPUTAÅ¢ILOR
Cotidianul nostru nu face campanie electorala ci doar prezinta candidatii. Autorul acestor prezentari are propria optiune politica, votand pentru schimbare. Nu este un vot impotriva dar nici un vot pe programe. Este pur si simplu un vot pentru o noua sansa ce o acorda tarii in care s-a nascut si traieste. Legat de Programele politice ale partidelor ce au intrat in aceasta campanie electorala se pot spune multe, nu o facem acum. Acestea sunt departe de a arata electoratului acele principii ce definesc si diferentiaza curentele politice. Si astfel ne trezim doar cu o insiruire de intentii (cele mai multe bune si folositoare) care sunt uitate dupa vot si asta pentru ca asa zisa clasa politica isi bate joc de romani de mai bine de doua decenii.
Cu o Revolutie confiscata, cu o democratie declarativa si cu o Putere care corupe tot nu se poate vorbi de principii sau de ideologie.
Cel care ar fi putut schimba ceva, avea stiinta si forta (nu si acordul) a fost varat in puscarie.
Ce cuprinde Colegiul 1 – CAMERA DEPUTAÅ¢ILOR
Legiuitorul a vrut sa inceapa numaratoarea colegiilor pentru Camera Deputatilor din nord-vestul judetului nostru. Oficial, Colegiul 1 include localitatile: FăgăraÅŸ, Victoria ÅŸi comunele Beclean, DrăguÅŸ, Hîrseni, Lisa, Mîndra, Recea, Sîmbăta de Sus, Åžercaia, Åžinca, Åžinca Nouă, Ucea, ViÅŸtea ÅŸi Voila, avand o populatie inscrisa pe liste de 65.530 de locuitori.
Realitatea legata de numarul cel mai aproape de adevar al alegatorilor din lista e arhivata la Prefectura, Politie, Finante, cei de la Casa de Santate si INS. Ne indoim insa ca acestia, desi sunt platiti de la buget pentru acest lucru ar avea datele corecte. Am vazut cat de bine au stat la Recesamant. Vom vedea dupa alegeri cine are controlul acestor institutii in Romania! Cei care au votat sau cei care au numarat voturile si au facut raportarile.
In acest colegiu, putem sa spunem fara sa gresim, ca cel care va fi ales va reprezenta Tara Fagarasului. Pe langa partide ce si-au inscris candidati “va concura” si un independent (singurul din judet).
Conform tragerii la sorti primii sunt cei de la USL.
-
Daniel Catalin Zamfir (PNL)
-
Marian Rasaliu Iulian(PDL)
-
Lucian Blaga (PPDD)
-
Gabriela Georgeta Miloiu (PRM)
-
Paul Gabriel Babeţ (PER)
-
Tóásó Imelda (UDMR)
-
Viorica Hutopilă – independenta.
In cele ce urmeaza vom face o prezentare a candidatilor. Nu a tuturor.
Cei care sunt pe lista doar pentru a se vota singuri si pentru a lua ceva voturi de la o parte din neamuri sau prieteni, vor avea putine comentarii din partea noastra.
1. Daniel Catalin Zamfir (USL) azi PNL, venit de la Bucuresti, poate fi catalogat si ca un traseist politic (a fost si membru la PDL), este trimis de la Bucureşti pentru a candida si reprezenta Ţara Făgăraşului. Nascut pe 10 martie 1967 la Petrosani, Hunedoara (de ce nu a candidat la Hunedoara?), este casatorit si are doi copii. Este absolvent al Institutului de Constructii Bucuresti, promotia 1993. Este de profesie inginer.
A fost :
-
director general la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale,
-
Consilier municipal in Consiliul General al Municipiului Bucuresti,
-
Membru in Comisia de urbanism si amenajarea teritoriului a C.G.M.B.
Nu e in topul miliardarilor dar are cateva firme private pe care le-a si condus, bani bine plasati si contracte cu statul, chiar si in perioada portocaliilor.
-
Mai este de retinut si faptul ca este membru fondator la Fundatia Institutul Roman pentru Studii Democrate, condusa intr-o vreme si de Petre Roman (asa se lauda intr-un interviu din 2010).
-
Prezenta lui pe buletinul de vot in Judetul Brasov are o singura aprobare, cea a lui Aristotel Cancescu, totul facand parte dintr-o viitoare strategie de care Petre Roman nu este strain si o anumita grupare din fostul PD. Nu conducerea colectiva a USL a decis astfel, asa cum probabil isi imagineaza multi dintre alegatori (asta daca am fi intr-o democratie in care functioneaza binomul Putere-Opozitie si in care votul majoritatii este lege), ci seful intangibil al “Famigliei brasovene”.
Pentru ca Zamfir sa fie pe lista, Cancescu “a calcat pe cadavre”, Gabor fostul deputat de Fagaras a fost eliminat si Grapa Sebastian trimis sa se bata pentru un loc la Senat. Pe langa cei doi liberali, mai este o victimă a sistemului de tip mafiot condus de cel mai bogat presedinte de judet: Ligia Marin, director comercial la BBC Romania. Cancescu a ignorat total votul dat de Organizatia Judeteana a PNL BraÅŸov pentru Ligia Marin, vicepreÅŸedinta organizaÅ£iei judeÅ£ene de femei, si l-a fixat pe buletinul de vot pe Zamfir, ca pe vremea lui Caragiale “candidatul de la Centru”!
2. Marian Rasaliu Iulian (ARD) membru PDL de 16 ani, cu efort poate fi nominalizat intre apropiatii lui George Scripcaru, calitatea lui fiind doar de executant. Gurile rele spun ca de fapt Rasaliu a fost si a ramas omul lui Cancescu, fiind fosti colegi de partid (PD) pana in anul 2000.
Rasaliu, in varsta de 42 de ani (n 30.03.1970) este economist, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov. In perioada 2004 – 2008, a consumat si un mandat de senator de Brasov fara consecinte notabile pentru judet. Dupa atatia ani de functii publice nu se poate vorbi despre el ca ar fi un tip sarac, declaratiile de avere arata evolutii pozitive, cu discretie si-a adunat banuti pentru zile negre.
Desi se lauda ca a luptat pentru spitalele din Victoria si Codlea acestea au fost inchise in ciuda protestelor sale. In contradictie cu realizarile trambitate, vrea sa treaca de la Senat la Camera Deputatilor fiind convins ca nu mai poate fi votat pentru un nou mandat in camera superioara. Drumul pana la “a se vedea pe Buletinul de vot” a fost extrem de complicat. Partidul avea o varianta mult mai buna la Fagaras. Se spune ca dupa interventia personala a lui Cancescu intr-o discutie in trei cu Scripcaru (??!!) Rasaliu ajunge sa prinda aceasta nominalizare. Nu se cunosc detalii dar toata presa a vorbit chiar de o trecere a lui Rasaliu in aprilie 2012 in tabara liberalilor de la Brasov (negociata cu Aristotel Cancescu). Dar sub presiunea (santajul) de la varful Regimului Basescu (transmisa prin Scripcaru) printr-un comunicat de presa, Rasaliu a infirmat urgent zvonurile.
Locuitorii din Tara Fagarasului nu au cum sa uite prestatia parlamentara a lui Rasaliu, drept pentru care acesta nu va lua nici macar toate voturile celor care se declara sustinatori ai PDL.
3. Lucian Blaga (PPDD)
4. Gabriela Georgeta Miloiu (PRM)
5. Paul Gabriel Babeţ (PER)
Toate aceste trei candidaturi sunt formale, un décor in campania electorala si in buletinul de vot.
PRM care a “confiscat” PUNR-ul de la inceputul ultimului deceniu al Sec. XX, a fost depopulat de membrii adevarati ce au avut o prezenta importanta in Parlament sau administratia (consilieri) publica, locala si judeteana. Nu comentam nimic despre ultimele umbre (conducatori, membri …) ramase la Centru, au demolat partidul in urma unor compromisuri inutile. La Brasov, cei care se fac ca raspund (conduc) acum de PRM, au facut praf Organizatia Judeteana a partidului, multumindu-se cu firimiturile ce mai cad de la Cancescu si/sau Scripcaru.
Despre PER, controlat in totalitate din umbra de serviciile rezultate din defuncta SECURITATE, "inghetat" de multi ani, tocmai pentru a refuza romanilor posibilitatea de innoire a clasei politice. PER-ul, blocat in toate initiativele de agregare a multimii de formatiuni sau partidulete ce isi spun ecologice, ramane o varianta viabila doar dupa aceste alegeri generale.
6. Tóásó Imelda (UDMR) – fost director al AgenÅ£iei de Dezvoltare Durabilă a judeÅ£ului BraÅŸov, prezenta pe Buletinul de vot are o singura explicatie – strangerea de voturi din partea electoratului maghiar in speranta ca UDMR va face pragul electoral.
7. Viorica Hutopilă – independenta.
Tara Fagarasului, ultimul bastion al luptei impotriva comunismului este controlata in prezent de PNL. Primul parlamentar, trimis in Camera Deputatilor, a fost un independent transformat ulterior in PSD-ist.
Dupa anul 2004, PSD a ratat primaria Fagarasului si a pierdut pozitia dominanta (castigata cu multa munca) in zona. Începand cu anul 2004 Å¢ara FăgăraÅŸului a fost reprezentată în Parlament de deputatul av. Gheorghe Gabor (PNL). In urma luptelor interne acesta a fost obligat sa renunÅ£e la o nouă candidatură. PNL a reusit sa impuna candidatul de la Centru in defavoarea liderilor liberali locali.
Tinand cont de trendul actual – depopularea zonei si de prezenta ca primar la Fagaras a liberalui C.S. Manduc, prima sansa o are Daniel Catalin Zamfir.
Horia D.R.