Merisoarele – insulina din farmacia verde

Merisoarele – insulina din farmacia verde

0 158
Merisorul sau afinul rosu este un arbust stufos de 10-30 cm inaltime, care creste la altitudini mari, in pajisti si luminisuri. La noi in tara se gaseste pe tot lantul carpatic, dar mai mult in Muntii Apuseni. Locuitorii din zonele bogate in afine rosii isi tratau inca din vechime o serie de boli, in special cele ale tractului urinar, consumand aceste fructe.
Faptul a atras atentia oamenilor de stiinta, care au initiat ample programe de cercetare asupra afinelor rosii. Supranumite “insulina verde”, afinele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al persoanelor cu diabet, deoarece au o concentratie scazuta de zahar, si datorita proprietatilor sale ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. Totodata, frunzele si fructele de afin cresc acuitatea vizuala, au efecte antiseptic, antidiareic, astringent si sunt un bun antibiotic.
Ceaiul trebuie preparat atat din frunze de afin cat si din fructe uscate. In cazul persoanelor cu diabet sau persoanelor obeze sunt indicate doua cani de ceai in fiecare zi. Totodata, in cazul acestor persoane dar si a celor care sufera de diaree este obligatoriu ca ceaiul sa fie consumat neindulcit.
Merisoarele  protejeaza organismul de bolile cronice, in primul rand de cele cardiovasculare, prin cel mai mare continut de antioxidanti dintre toate fructele comune. Afinul rosu (merisorul) este un arbust stufos de 10-30 cm inaltime, care creste la altitudini mari, in pajisti si luminisuri. La noi in tara se gaseste pe tot lantul carpatic, dar mai mult in Muntii Apuseni. Locuitorii din zonele bogate in afine rosii isi tratau inca din vechime o serie de boli, in special cele ale tractului urinar, consumand aceste fructe.
Capacitatea afinelor rosii de a preveni aderarea bacteriilor patogene la nivelul diferitelor organe poate avea implicatii foarte importante. Ajutand organismul sa-si mentina sanatatea, consumul de afine rosii scade numarul de infectii si prin aceasta reduce dozele de antibiotice, o problema globala de sanatate.
Timp de secole, merisorul a fost folosit profilactic in regiunile nordice, in tari precum Suedia, Finlanda sau Rusia, unde clima aspra nu permitea cresterea si, implicit, consumul altor prea multe fructe. Si-a dovedit astfel eficienta in tratarea infectiilor renale, intestinale si gastrice.
Studiile de laborator indica o puternica actiune antivirala a frunzelor de merisor, care blocheaza replicarea virusilor. De aceea, atunci cand simtim primele senzatii de iritatie la nivelul gatului sau al cailor respiratorii superioare sa nu uitam de comprimatele de merisor, care pot impiedica o infectie gripala iminenta. Sucul de merisor este bun si pentru memorie.
Efectele pozitive ale merisorului asupra memoriei au fost observate in cadrul unui studiu nord-american realizat pe voluntari septuagenari care prezentau o degradare constanta a memoriei. Timp de doua luni, ei au baut intre 2 si 2,5 pahare cu suc de merisor pe zi. Cercetatorii au remarcat o imbunatatire considerabila a memoriei in randul voluntarilor. Rezultatele studiului sunt incurajatoare si sugereaza ca un supliment nutritiv pe baza de merisor ar putea incetini procesul neurodegenerativ.
Va invitam sa va bucurati de potentialul curativ al merisorului alegand fructele uscate de merisor de la SanoVita. Bogate in proteine, provitamina A, vitaminele B1, B2 si C, tanini, saruri minerale si zaharuri, fructele uscate de merisor pot fi consumate ca atare, dar si folosite la prajituri sau la dulceturi.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.