Merisor (Vaccinium macrocarpon)

Merisor (Vaccinium macrocarpon)

0 183

Este un arbust cu crestere lenta care poate atinge inatimi de aproximativ 30 de cm. Frunzele sunt intotdeauna verzi, cu flori albe sau rosiatice. Fructele sunt mici si rotunde asemanatoare afinelor de culoare rosie. Fructele sale sunt folosite in medicina populara inca din secolul XVI. Datorita fructelor sale rosii, in popor ii mai spune si cocazar de munte, smirdar


1.????? Parti utile: Frunzele si fructele.


·??????? Frunzele care se recolteaza in lunile septembrie-octombrie, cand continutul in substante active al plantei este maxim. Se taie ramurile cu frunze tinere care au un continut bogat de principii active si se usuca la umbra, in straturi subtiri.


·??????? Fructele se recolteaza coapte in luna septembrie. Pot fi consumate in stare cruda sub forma de suc sau uscate pentru prepararea ceaiurilor. Contin saruri de magneziu, vitamina A,C.


2.????? Utilizari medicinale:


·??????? Ca adjuvant in cura antibiotica destinata infectiilor urinare repatate in special in stari inflamatorii purulente (pielite, uretrite)


·??????? In tratarea bolilor de rinichi.


·??????? Se recomanda in guta si reumatism.


·??????? Reduce mirosul urat al urinei a bolvavilor in varsta.


·??????? Sindromul intestinal, colite, colibaciloze, diaree sau constipatie


·??????? Cistite


·??????? Artrite si artroze la varste inaintate


·??????? Osteoporoza


3.????? Preparate: Preparate din merisor au proprietati diuretice si dezinfectante, antidiabetiea, antiseptica, antiinflamatoare si astringenta.


·??????? Infuzie din frunze: peste 2 linguri de frunze bine maruntite se toarna 100 g ?apa rece. Se amesteca bine si dupa 15 minute se strecoara lichidul intr-un vas. Peste frunzele ramase se pun 100 g. apa clocotita si se fierb 15 minute. Vasul se ia de pe foc si se lasa sa stea 1o minute, duapa care se strecoara. Se amesteca ambele lichide. Se completeaza cu apa pana la 200 de g. si se indulceste cu zahar. La 3-4 ore se ia cate o lingura.


·??????? Extract din mladite de merisor- Adulti si copii peste 7 ani: cate 40-50 de picaturi, in putina apa, de 1-2 ori pe zi


·??????? Ceai combinat cu alte plante: frunze de merisor 30 g, flori de albastrele 10 g si radacina de lemn-dulce 10 g. O lingura din acest amestec de plante se opareste cu un pahar de apa clocotita. Se fierbe 10 minute, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara. Se indulceste si se bea ca diuretic cate o lingura de supa inaintea fiecarei mese principale.


·??????? Fructele se consuma in stare proaspata sau sub forma de sucuri, compoturi sau ceaiuri fiind asociate ia tratarea bolilor de rinichi si in diaree.


·??????? Capsule cu extract uscat: 1 capsula de 2 ori pe zi cu multa apa.


·??????? Suc pentru prevenirea tartului: preparati o solutie din 3 parti suc de merisor si 7 parti apa si beti ½ -1 litru pe zi.


Precautii:


·??????? Cereti sfatul unui medic inainte de a utiliza un preparat pe baza de merisor.


·??????? Nu se administreaza femeilor insarcinate.


?


?


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.