Mersul pe jos si deteriorarea creierului

Mersul pe jos si deteriorarea creierului

0 209

Plimbarile pe o distanta de cel putin sase mile (9,6 kilometri) pe saptamana ar putea fi singurul lucru pe care oamenii il pot face pentru a preveni micsorarea creierului si aparitia dementei, potrivit unui studiu american.
Studiul realizat la Pittsburgh, pe un esantion de circa 300 de persoane, a aratat ca oamenii care merg cel putin 9,6 kilometri pe saptamana se confrunta in mai mica masura cu problema micsorarii creierului, care apare la batranete, fata de cei care merg mai putin pe jos.
„Marimea creierului se micsoreaza la varsta adulta tarzie, ceea ce poate cauza probleme de memorie. Rezultatul studiului nostru ar trebui sa incurajeze persoanele in varsta sa practice exercitii fizice, ca strategie promitatoare pentru prevenirea dementei si Alzheimer-ului”, a spus Kirk Erickson, de la Universitatea Pittsburgh, care semneaza studiul, aparut in publicatia Neurology.
Boala Alzheimer, cea mai cunoscuta forma de dementa, omoara incetul cu incetul celulele creierului, insa s-a demonstrat ca activitati precum mersul pe jos maresc volumul creierului.
Erickson si colegii lui au studiat 229 de voluntari care nu aveau dementa si care tineau evidenta plimbarilor pe care le faceau. Dupa noua ani, cercetatorii le-au scanat creierele, pentru a vedea ce volum aveau, si dupa inca patru ani i-au testat sa vada daca au afectiuni cognitive sau dementa.
Astfel, ei au descoperit ca cei care mergeau in medie de la 9,6 la 14,5 kilometri pe saptamana reduceau la jumatate riscul de a avea probleme cu memoria.
„Rezultatele noastre corespund datelor potrivit carora aerobicul induce o cascada de celule ce ar putea sa mareasca volumul de materie cenusie”, a constatat echipa de cercetatori.
Cercetatorii au mai spus ca este nevoie de mai multe studii cu privire la efectele exercitiilor fizice asupra dementei, dar in absenta vreunui tratament eficient pentru Alzheimer, mersul pe jos ar putea fi singurul lucru pe care oamenii il pot face si care i-ar putea ajuta pe termen lung.
In prezent, niciun medicament nu poate stopa dezvoltarea Alzheimer-ului, care afecteaza peste 26 de milioane de oameni in intreaga lume.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.