MF si donatiile pentru Bugetului de Stat
Ministerul Finantelor a oficializat modalitatea prin care romanii- persoane fizice sau juridice- pot face donatii Bugetului de Stat. Cash sau virament bancar- orice se permite atunci cand vine vorba sa donezi Statului. Poti sa le faci in nume propriu sau prin intermediul angajatorului. Poti sa ramai anonim sau sa accepti sa apari pe site-ul Finantelor ca donator. Cel putin asa sustine Ordinul pentru aprobarea precizarilor privind modul de incasare a fondurilor banesti primite sub forma de donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice, publicat in Monitorul Oficial nr 395/15.06.2010, partea intai.
„Actul normativ nu are o relevanta fiscala deosebita pentru contribuabil insa este interesant pentru procedura introdusa. Astfel persoana fizica ce doreste sa efectueze o donatie catre bugetul de stat, in anonimat, acum are aceasta posibilitate. Interesanta este de asemenea si procedura introdusa in sensul ca salariatii pot face donatii cu ajutorul angajatorului. Potrivit documentului, tabelul persoanelor ce nu doresc sa fie anonime se va publica lunar pana in data de 10 a lunii urmatoare pe site-ul Ministerului de Finante. Banii pot fi virati in numerar sau prin virament, se mai precizeaza in Ordinul Finantelor. Sumele donate pentru diminuarea efectelor crizei economice constituie venituri ale bugetului de stat si pot fi achitate in numerar sau prin virament, in contul 20.37.01.02 „Venituri ale bugetului de stat – Donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice”, deschis la Trezoreria Statului. Donatiile pentru diminuarea efectelor crizei economice pot fi achitate de catre persoanele fizice si prin intermediul angajatorilor, in limita maxima a sumelor datorate de angajator acestora, pe baza dispozitiei scrise a donatorilor in care vor preciza cuantumul sumelor care se doneaza, precum si daca doresc ca informatiile privind identitatea si sumele donate sa fie facute publice, se mai spune in documentul emis de Finante. Analistii fiscali spun ca acest cont va fi folosit doar de autoritatile publice care isi vor dona salariile in semn de solidaritate si de angajatii unor companii de stat care vor fi „rugati” sa renunte la 25% din veniturile lor.
„E vorba probabil de un act cu dedicatie pentru Eximbank, CEC, BNR sau alte institutii unde legal, Statul nu poate taia salariile. Si unde probabil ca sefii vor fi rugati sa isi vireze un sfert din venit. Probabil ca in anumite cazuri donatiile vor fi facute in numele companiilor, iar cei care vor dona in nume propriu o vor face anonim, pentru a nu li se vedea nivelul salariilor”, mai spun analistii fiscali.