Micii ucenici se reunesc la Tabara de Creatie Mestesugareasca

Micii ucenici se reunesc la Tabara de Creatie Mestesugareasca

0 166
Bastionul Tesatorilor gazduieste, in perioada 10-14 iulie si 17-21 iulie, prima editie a manifestarii “Tabara de creatie mestesugareasca” destinata copiilor, care face parte din proiectul cultural ‘Breslele Brasovene intre Traditie si Modernitate’, implementat de Agentia Metropolitana pentru Dezvoltare Durabila Brasov, proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National si desfasurat in parteneriat cu Asociatia Creatorilor de Arta Traditionala si Contemporana Brasov.
Sub indrumarea a 6 mesteri populari consacrati, 60 de copii isi vor demonstra talentul in pictura pe lemn sau sticla, ceramica, creatie papusi sau incondeierea oualor. Aceasta este dedicata copiilor, insa atat brasovenii, cat si turistii sunt invitati sa ii vada la lucru pe micii mesteri, pana pe 21 iulie. Prin aceasta actiune organizatorii au incercat sa-i dezlipeasca pe copii din fata calculatoarelor sau a televizoarelor, cel putin pentru cateva zile din vacanta de vara, si sa ii provoace la cateva activitati inedite: pictura pe lemn, pictura pe sticla, ceramica, broderie si creatie papusi, incondeierea oualor, impletituri vegetale din panusa si sfoara. Obiectivul general al proiectului este cresterea vizibilitatii mestesugurilor populare autentice prin crearea unor produse de promovare culturala autentice si reprezentative pentru creatia culturala romaneasca, copiii urmand sa fie initiati in aceste taine de mesteri cu experienta.
Tabara, care se desfasoara in curtea interioara a monumentului istoric, are sase ateliere de creatie, pictura pe lemn, pictura pe sticla, ceramica, broderie si creatie papusi, incondeiatul oualor, impletituri vegetale din panusa si sfoara, la care participa cate 10 copii. Fiecare atelier este condus de un creator popular care ii initiaza pe copii in tainele mestesugului.
Construit in doua etape – 1421-1436 si 1570-1573, Bastionul Tesatorilor aflat langa Baza sportiva Olimpia, a fost incredintat pentru intretinerea si apararea breslei tesatorilor de in. Zidurile cu o grosime de 4,30 metri la baza, inchid un plan hexagonal de 1.616 metri patrati. Intrarea in incita se face din strada George Cosbuc nr.9 prin poarta intarita cu turn si un gang lung de 5 metri.
Obiectele realizate vor fi prezentate in cadrul unei expozitii care se va organiza in luna august, ocazie cu care va fi prezentat si un program artistic sustinut de copii.  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.