Migraţia medicilor, urmată de migraţia pacienţilor

Migraţia medicilor, urmată de migraţia pacienţilor

0 863
Un sindicat din sistemul sanitar susÅ£ine că din octombrie, odată cu intarea în vigoare a unei directive europene, fenomenul tratării în străinătate va lua amploare.
România riscă să piardă ÅŸi pacienÅ£i, nu doar medici, odată cu intrarea în vigoare directivei europene care prevede decontarea serviciilor medicale pentru românii care se tratează în străinătate, susÅ£ine FederaÅ£ia Solidaritatea Sanitară, un sindicat de profil în cadrul sistemului sanitar.
"În ceea ce priveÈ™te personalul din sănătate, nu mai este vorba doar de un scenariu, ci de o realitate ce capătă aspecte tot mai îngrijorătoare.
"Chiar È™i în ceea ce priveÈ™te pacienÈ›ii, migraÈ›ia a început, înregistrând deja cote alarmante în vestul țării.
"Spre exemplu, mii de români se tratează în spitalele din Szeged, Gyula si Debrecen, preferând să plătească din buzunar costul unor servicii medicale de calitate.
 
Ce presupune aplicarea Directivei 24/2011 (Sursa: Federaţia Solidaritatea Sanitară).
  • Decontarea serviciilor medicale pentru românii care se tratează în străinătate;
  • Crearea procedurilor specifice autorizării prealabile;
  • Asigurarea unui standard de calitate a serviciilor medicale;
  • Crearea sistemului de informare a pacienÈ›ilor;
  • ExistenÈ›a unui sistem funcÈ›ional de asigurări de malpraxis;
  • Asigurarea coerenÈ›ei dintre măsurile de reformă È™i principiile de funcÈ›ionare ale unui sistem de sănătate enunÈ›ate în Directivă È™i existente la nivelul UE.
  • Construirea unui sistem de sănătate occidental pentru eventualii pacienÈ›i din Occident. 
 
"În condiÈ›iile în care directiva obligă statul român să le ramburseze banii de tratament, procesul va capătă o amploare nemaiîntâlnită, lipsind nenumărate spitale de potenÈ›iali pacienÈ›i È™i golind visteria Casei NaÈ›ionale de Asigurări Sociale de Sănătate", se arată într-un comunicat al FederaÅ£iei Solidaritatea Sanitară.
Potrivit sursei citate, Directiva UE nr. 24/2011 ar urma să intre în vigoare în toamnă, în octombrie, iar autorităţile de la BucureÅŸti ar trebui să se pregătească pentru a preîntâmpina generalizarea "migraÅ£iei medicilor ÅŸi pacienÅ£ilor".
"A aloca 50 sau 500 milioane de euro suplimentar pentru salarizare nu rezolvă încă problema de fond, fiind necesară o reformă care să reaÈ™eze însuÈ™i sistemul de finanÈ›are a sănătății.  
"Măsurile pompieristice nu vor putea compensa deficienÅ£ele structurale care caracterizează sistemul sanitar, fiind necesare ample măsuri de reformă", se mai arată în comunicatul menÅ£ionat.
Recent, preÅŸedintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoaie a declarat că "medicii nu mai suportă batjocura la care sunt supuÅŸi în România" ÅŸi ar putea să îÅŸi dea demisia în bloc.
Ministerul sănătăţii a declarat apoi că lucrează la un proiect nou de salarizare în sistemul sanitar. 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.