Mihaela Ursuleasa, Un nou CD – Romanian Rhapsody

Mihaela Ursuleasa,
Un nou CD – Romanian Rhapsody

0 247

Spiegel.de, la sfarsitul saptamanii trecute, scrie ieri la rubrica sa de cultura, cu ocazia lansarii noului CD “Romanian Rhapsody “, al Mihaelei: „Are tot ceea ce-i trebuie unui pianist profesionist: sensibilitate, tehnica perfecta, carisma“.
„Pianista romanca Mihaela Ursuleasa e o stea a scenei muzicii clasice“ scria Bild.de, la acordarea de anul trecut a premiului Echo Klassic, remarcand ca, pe cand isi saluta fanii de pe covorul rosu, frumoasei artiste i s-a dezgolit un san. Acest incident a fost hrana pentru fotografi si PR pentru artista, in Germania.

Scurta biografie
S-a nascut in 1978 la Brasov, dintr-un tata de etnie roma si o mama moldoveanca. Tatal canta jazz la pian, mama era cantareata. „Era un copil minune, care inca de la 9 ani canta la pian 32 de variatiuni de Beethoven si lua parte la turnee. Mihaela Ursuleasa e antrenata ca o sportiva de performanta, pentru a atinge perfectiunea tehnica“, scrie enciclopedia Wikipedia.
La 12 ani, Mihaela pleaca la Viena, in Austria, care i-a devenit „a doua patrie”. La sfatul lui Claudio Abbado, renunta pentru moment la concerte si se concentreaza asupra educatiei sale muzicale. Efortul e incununat de succes, in 1995 ea castiga renumitul concurs Clara-Haskil. In 1999 isi ia „cum laude” la Viena, diploma de specializare in arta concertului, sub indrumarea profesorului Heinz Medjimorec.
Ursuleasa concerteaza in marile sali de concerte ale lumii, printre care Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Köln, Konzerthaus Wien, Tonhalle Zürich si Carnegie Hall New York. Intre timp, ea si-a facut un renume pe scena muzicii clasice. Daniele Gatti, Paavo und Neeme Järvi, Marek Janowski, Andris Nelsons und Mark Albrecht sunt dirijori celebri, care o invita mereu la concerte.

Tanara pianista a cantat cu orchestrele simfonice din Berlin, Berna, Paris, Birmingham, Londra, Rotterdam, Viena si Cincinnati. Talentul ei iesit din comun a fost remarcat la festivalurile de muzica clasica de la Lucerne, Salzburg, Graz, Varsovia, Bonn si la Fastivalul Mozart de la New York.
Anul trecut in octombrie, ea a luat premiul ECHO-Klassik la categoria “Interpretarea solistica a anului; pian, secolul al 19-lea”, pentru albumul sau de debut “Piano & Forte”. Titlul acestuia caracterizeaza succint marele sau secret, de virtuoz al clapelor: “talent liric si executie vivace”.

In pliantul insotitor al CD-ului, Ursuleasa scrie: “Prin aceasta inregistrare vrau sa transmit ascultatorilor, cu ce am crescut: pe de o parte am auzit de la parintii mei folclor si jazz, iar pe de alta parte am exersat, inca de mica, muzica clasica. Vreau sa le prezint marea arta a patriei mele, in care folclorul este inca prezent”.
In noul ei CD “Romanian Rhapsody“ (Rapsodia Romana, data aparitiei 11.03.2011), pianista “isi exploreaza radacinile est-europene – poate insa lasa sa curga lumi intregi, din degetele ei”, dupa cum scrie autorul articolului din Spiegel.de. Intre piesele de pe CD sunt Rapsodia Romana nr. 1 a lui George Enescu, Suita pentru pian a lui Paul Constantinescu, dar si doua dansuri populare romanesti de Bela Bartok. Li se adaoga trei piese de Schubert, compozitorul “de suflet” al Mihaelei.

In 2011, agenda deplasarilor Mihaelei Ursuleasa e plina. In Germania ea e anuntata cu concerte la Potsdam (16.04.11), Erfstadt-Liblar (14.05.11), Kempen (17.05.11), Suhl (18.06.11) si Leipzig (19.06.11). Alte aparitii pe scena sunt planificate in Marea Britanie, Austria si Irlanda. In aprilie si mai, ea se va afla in concert la Bucuresti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.