Mihai Tanasescu- – Criza este Consistenta, Contagioasa, Controlabila
Mihai Tanasescu, senior adviser FMI, spune intr-un interviu, la HotNews, ca „e vital” pentru Romania sa isi duca la capat programele de reforme si de consolidare fiscala convenite cu FMI si Comisia Europeana. Fostul ministru de Finante a evitat sa dea cifre legate de noua tinta de deficit, spunind ca „acum se calculeaza”.
„Romania a cam luat toate masurile necesare. E drept, daca cresterea economica va fi si mai timida decat asteptarile noastre, situatia se schimba”, explica fostul sef al Finantelor romane. Important, spune el, este ca programul de consolidare fiscala sa fie dus pana la capat. Intr-o piata dominata de neincredere, sa poti sa iti sustii programul de consolidare mi se pare extrem de important, mai spune Tanasescu pentru HotNews.ro. Ne luptam cu perceptii care pot afecta si Romania, arata senior adviserul FMI.
Pentru el, cel mai important lucru e ca trendul de descrestere a deficitului bugetar sa ramana constant. Criza actuala e mai degraba una care sa oblige autoritatile la reforme.
„Mi-a placut foarte mult intrebarea cum as caracteriza in 3 cuvinte, criza. Am 3 cuvinte in cap:
• consistenta, pentru ca e o criza puternica, cu aspect de
• contagiune
• controlabila.
Criza este consistenta si puternica. “Ea poate fi depasita daca ne fixam prioritatile,” declara Tanasescu.
Guvernul Boc este departe de incadrarea in deficitul bugetar
Potrivit unei surse apropiate discutiilor, negocierile privind posibila majorare a tintei de deficit au inceput deja la Washington. Au fost cateva runde de discutii exploratorii cu oficialii FMI, iar misiunea care va sosi la sfarsitul acestei luni la Bucuresti va fixa probabil si noua tinta de deficit, au declarat pentru HotNews surse apropiate discutiilor. „Aceasta revizuire are o justificare prin incetinirea cresterii economice aproape la jumatate. Orice alta justificare nu ar fi avut succes in negocieri, dar sunt evolutii care nu tin de vointa Romaniei de a face reforme, ci de contextul international”, au mai spus sursele noastre.
Renegocierea tintei de deficit nu inseamna ca ni se va permite un decalaj ridicat intre venituri si cheltuieli. „Probabil va fi undeva la 3,2-3,4%. Acum se fac calculele, dar aproximativ pe acolo se va situa, din cate estimam noi. Asemenea renegocieri au fost facute si in 2009 cand de la o crestere estimata am ajuns pe minus si calculele au fost refacute”, a mai declarat sursa citata.
Tanasescu arata ca pentru noua tinta de deficit la care se va ajunge vor trbui eforturi suplimentare. „Reformele structurale vor trebui cu atat mai mult facute si as spune ca presiunea pe eforturile care trebuie asumate de noi creste. Daca printr-o minune, vom atinge cresterea economica estimata, tinta va ramane tot cea veche. Dar in acest scenariu foarte putini mai cred astazi”, mai explica oficialul roman.
Acesta mai atrage atentia ca o contractie a cresterii si un PIB mai mic decat cel estimat are si alte implicatii. „La un PIB mai mic decat cel calculat initial de noi, ponderea datoriei creste, unele strategii trebuie refacute samd”, a mai spus sursa citata.
Romania are in acest moment o tinta de deficit pentru 2012 de de 3% din PIB (dupa metodologia europeana de calcul), respectiv 2,7% din PIB (dupa metodologia cash), iar despre o posibila ratare a ei a vorbit atat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Naţionale a Romaniei, cat si europarlamentarul PDL Theodor Stolojan.