Mihai Tanasescu despre colaborarea cu FMI

Mihai Tanasescu despre colaborarea cu FMI

0 291

Convorbirile dintre autoritatile romane si delegatia Fondului Monetar International privind o viitoare colaborare vor pleca de la o cerinta foarte importanta pentru economia romaneasca si anume eficientizarea anumitor sectoare, prin accelerarea reformelor structurale, a declarat marti, la RFI, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. ‘Vor incepe discutii pentru o potentiala noua colaborare dintre Romania si FMI si Uniunea Europeana, urmand ca datele si aspectele specifice acestei noi cooperari sa fie facute publice de catre autoritatile romanesti la sfarsitul acestei vizite (…) prerogativul desemnarii noului acord revine in integralitate autoritatilor de la Bucuresti. Ca atare, cred ca aceste convorbiri care se vor axa pentru noua viitoare colaborare vor pleca de la o cerinta foarte importanta economiei romanesti si anume eficientizarea anumitor sectoare, prin accelerarea reformelor structurale. Si aici ne putem gandi la intreprinderile de stat, ne putem gandi la segmente legate de piata muncii, de segmentul sanatatii, de segmentul educatiei. Deci exista o paleta larga de discutii si, sigur, in functie de rezultatele acestor discutii, vom desemna schema viitorului acord’, a explicat Tanasescu.

Acesta a mentionat ca, in opinia sa, nu exista o solutie comuna pentru toate companiile, acestea trebuind privite caz cu caz.

‘Trebuie avute in vedere anumite criterii, trebuie avute in vedere, cred eu, aspectele legate de politicile pe care aceste companii le fac, eficienta lor si, nu in ultimul rand, utilitatea publica a acestora. De aceea, cred ca analiza fiecarei companii, fie ca ea se afla in domeniul transporturilor sau se afla in domeniul energiei, va fi facuta cu multa atentie, in asa fel incat programul care va fi desenat sa fie un program pe perioada medie, care sa conduca la o eficientizare a productiei si, nu in ultimul rand, a efectelor financiare a acestor companii’, a spus oficialul FMI, subliniind ca analiza trebuie sa tina cont de o crestere a gradului de eficienta a lor si este foarte important ca aceste companii sa fie aducatoare de venituri la bugetul de stat si nu neaparat primitoare de subventii.

In ceea ce priveste arieratele, Mihai Tanasescu a afirmat ca aceasta este o problema mult mai complexa, o problema structurala care vine din trecut, acestea fiind intalnite atat la nivelul administratiei publice, al companiilor publice cat si la nivelul colectivitatilor locale.

‘Cred ca in momentul de fata se impune ca disciplina fiscala sa fie mult mai bine monitorizata si mult mai bine implementata. Si sper ca prin legislatia care s-a aprobat, prin masurile care au fost luate, aceasta problema a aerieratelor, treptat, gradual, sa fie rezolvata pe parcursul acestui an, atat la nivelul guvernului central, cat si la nivelul colectivitatilor locale’, a mai spus reprezentantul FMI.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.