MIL FEST 2008 – o cariera militara

MIL FEST 2008 – o cariera militara

0 304

Ministerul Apararii a organizat, duminica, in Piata Revolutiei din Capitala, programul MIL FEST 2008, in cadrul caruia a fost popularizata oferta de locuri de munca si a celei educationale pentru anul viitor.
Reprezentanti ai Biroului de Informare-Recrutare din Bucuresti si ai institutiilor militare de invatamant au oferit persoanelor interesate de profesia militara informatii despre criteriile si standardele care trebuie indeplinite pentru a accede la scolile, institutele si academiile Armatei.
Prezent la manifestare, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca investitiile in Armata „nu sunt bani pierduti” intrucat creaza locuri de munca si reprezinta un ajutor pentru economia nationala.
„Ceea ce se investeste in Armata nu sunt bani pierduti, pentru ca Armata creaza locuri de munca, cerere pe piata, iar pentru armamentele pe care le cumparam, prin sistemul de offset, se creaza un sprijin direct in economia romaneasca”, a declarat Melescanu.
In opinia ministrului de resort, MIL FEST are ca scop prezentarea a ceea ce se face cu banii contribuabililor, respectiv ce perspective are Armata in Romania, dar si acela de „a face propaganda pentru toti tinerii care vor sa urmeze o cariera militara”.
Melescanu a subliniat ca, pentru anul viitor, exista aproximativ 4.500 de locuri de munca in cadrul Armatei, in toate categoriile de forte. „Sunt locuri pentru toate categoriile de personal. Toate cele trei categorii de forte au cautare. Exista o competitie pe specialitati si evident ca lumea este interesata de comunicatii si informatica, geniu si constructii, aviatie – domenii care ofera in viata civila posibilitatea unei a doua cariere foarte bune”, a aratat ministrul Apararii, care a admis faptul ca „Armata are insa nevoie de mai multi bani”.
Potrivit unor surse oficiale, salariul minim al unui soldat este de 1.130 de lei, iar al unui caporal de 1.228 de lei, la care se adauga sporurile de vechime. Pentru un subofiter, salariul poate sa inceapa de la 1.500 de lei, iar pentru un tanar ofiter – de la 1.800 de lei. Aceste venituri sunt estimative si sunt in functie de arma din care fac parte si de specificul misiunilor pe care militarii le indeplinesc.
Teodor Melescanu a afirmat, de asemenea, ca, in prezent, la Parlament se afla proiecte de lege care urmaresc cresterea venitului minim al unui militar, dar si a „coeficientului de multiplicare” pentru a face fata „competitiei” cu celelalte institutii din domeniul ordinii publice si sigurantei nationale.
„Nu va ascund, nu suntem in competitie numai pentru resurse, ci si cu celelalte institutii din domeniul ordinii publice si sigurantei nationale, pentru ca, daca acolo veniturile sunt mai mari, oamenii ne pleaca. Ne pleaca si la Ministerul Internelor si Reformei Administrative si la Serviciul de Telecomunicatii Speciale si la toate institutiile care se ocupa de domeniul sigurantei nationale”, a aratat Melescanu, care a recunoscut ca Armata este „pepiniera de cadre” pentru institutii din cadrul MIRA sau STS.
Potrivit ministrului, in fiecare an, cam 10-15% din personal pleaca din Armata, fie din cauza „iesirilor naturale la pensie”, fie a „atractiei pe care o exercita o piata a muncii in care se poate castiga mult mai bine decat in Armata”.
Intrebat de discutiile care au loc in aceste zile asupra bugetului Apararii pentru 2009, ministrul Melescanu a spus ca acesta ar putea fi suplimentat cu „ceva mai mult de un milion de lei” fata de bugetul pe anul in curs, ceea ce, potrivit estimarilor sale inseamna aproximativ 1,5% din PIB.
Programul MIL FEST 2008 de duminica a cuprins demonstratii de manuire a armamentului, executate de studenti militari din Academia Tehnica Militara si militari profesionisti din Regimentul 30 Garda „Mihai Viteazu”, exercitii de arte martiale prezentate de militari din Batalionul 2 Infanterie „Calugareni”, dar si mai multe concerte sustinute de Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii si de formatii artistice profesioniste si de amatori din armata.
Cu acest prilej, publicului i-au fost prezentate atat categorii de tehnica, armament, echipamente si uniforme militare, cat si traditiile si misiunile Armatei.
Ministerul Apararii angajeaza, in 2009, aproximativ 4.500 de soldati si gradati voluntari in diferite specialitati din Fortele Terestre, Fortele Navale si din Fortele Aeriene (auto, geniu, comunicatii si informatica, aparare NBC, rachete si artilerie, infanterie, tancuri, marina, radiolocatie, parasutisti, logistica, aviatie, politie militara).
Totodata, MAp ofera, prin institutiile militare de invatamant, locuri si pentru ofiteri – in specialitatile: infanterie, auto, artilerie si rachete, vanatori de munte, geniu, aviatie, rachete si artilerie AA, radiolocatie si piloti, ingineri navigatie, ingineri electromecanici, pentru subofiteri si maistri militari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.