Milioane de PC-uri infectate de un virus

Milioane de PC-uri infectate de un virus

0 246

Un nou virus informatic cu capacitate mare de raspandire este prezent pe internet, infectand deja milioane de calculatoare din intreaga lume in ceea ce pare a fi prima etapa dintr-un atac informatic structurat in mai multe parti, informeaza cotidianul The New York Times.
Expertii in securitate pe internet nu cunosc originile acestui virus si nici care va fi urmatoarea etapa de propagare a acestui atac, insa au precizat ca acest atac este posibil din cauza unei vulnerabilitati de securitate a sistemului de operare Microsoft Windows. Virusul a primit denumirea de Conficker sau Downadup si poate actiona ca un „troian”, ghicind parolele tastate pe internet. Acest virus se poate raspandi fie prin cotaminare direct, de pe internet, fie prin folosirea instrumentelor portabile de transport de date de tipul stick-urilor USB.
Conform acelorasi experti, este vorba de cel mai puternic atac informatic de la atacul cu virusul Slammer produs in ianuarie 2003. Atacul cu Conficker se pare ca a afectat deja 9 milioane de calculatoare din intreaga lume, fie calculatoare personale, fie calculatoare guvernamentale sau ale unor corporatii.
„Daca ne gandim la acest atac ca la un „Pearl Harbor” online, in prezent sunt in stadiul in care portavioanele japoneze se apropie de baza americana”, a comentat Rick Wesson, director executiv al Support Intelligence, o companie de consultanta in domeniul securitatii informatice cu sediul la San Francisco.
Multi dintre utilizatorii de calculatoare probabil ca nu au observat ca au fost infectati, acest tip de virus putand actiona in background, folosindu-se de calculatoarele infectate pentru a trimite spam sau pentru a ataca si alte calculatoare, sau poate fura informatiile personale ale utilizatorilor acestor calculatoare.
„Este ca si cand la firma la care lucrati s-ar afla o „cartita” inflitrata, ce poate transmite in orice timp, in exterior, informatii vitale despre afacerea dumneavoastra”, a comentat Merrick L. Furst, specialist in calculatoare de la Georgia Tech.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.