Minimercato politic in prag de sarbatori

Minimercato politic in prag de sarbatori

0 142

Vanatoarea de parlamentari pentru o viitoare majoritate guvernamentala a inceput inca dinaintea iesirii din Guvernul Boc a celor de la PSD.
Toate formulele de guvern avansate de catre Traian Basescu nu au fost altceva decat evenimente de campanie electorala si teste pentru parlementarii cu “mapa de cadre” utilizabila la momentul necesar.
Cu un Traian Basescu posesor a unui nou mandat de presedinte al Romaniei toate jocurile politice sunt posibile dar numai la nivel teoretic. In pragmatismul basescian nu sunt posibile formule de guvern fara PD-L si fara un premier aflat sub comanda totala de la Cotroceni.

Un Guvern PD-L fara UDMR – nu se poate!
Formulele de guvern pregatite in laboratoarele de la Cotroceni&Modrogan nu pot reusi trecerea de Parlament fara voturile UDMR. Cu toate supararile UDMR-istilor rezultat al fracturii lucrate de Basescu in randul maghiarilor, gustul Puterii este de preferat amaraciunii din banca opozitiei. Deci, asa cum suntem deja obisnuiti, nici-o guvernare fara UDMR, a dat linistea necesara atat calculelor porotcaliilor pentru o formula de sarbatori la Palatul Victoria cat si “energia” necesara pentru scoaterea unui avantaj pentru Basescu din numaratoarea voturilor nule dictate de CCR. Pe langa acestea prezenta UDMR in ograda viitoarei guvernarii usureaza negocierile cu PNL asupra caruia s-a pornit un adevarat razboi pentru dislocarea dintr-o eventuala formula de opozitie.

236 sau aritmetica voturilor pentru startul guvernarii
Varianta de avarie

PD-L si UDMR au impreuna 197 de parlamentari. Daca acestora li s-ar alatura la votul de investitura cei 18 deputati ai minoritatilor si cei 18 independenti (dezertori si caporali facuti generali la apelul de seara), ar mai fi nevoie de numai trei voturi. Dupa cum este cunoscut, pentru ca un guvern sa fie aprobat de Parlament este nevoie de minimum 236 de voturi.
Varianta de de vis
Doar un Guvern PD-L – PNL ar avea o majoritate de 245 de voturi, fara a mai avea nevoie de sprijinul celor 18 deputati ai minoritatilor si de cel al independentilor.
Formula idela, o majoritate guvernamentala confortabila, ar fi una in care ar intra PD-L, PNL, UDMR, care ar insuma 296 de parlamentari, cu 60 mai mult decat numarul minim necesar pentru investirea Guvernului.
Toate discutiile, negocierile, presiunile, amenitarile etc. nu reusesc decat in parte sa acopere marea criza care s-a tot adancit datorita unei imense iresposabilitati din partea clasei politice.

Reactiile viitorilor participanti la guvernare
Grupul minoritatilor nationale
vor sprijini orice Guvern in Parlament.
„Formulele de guvernare sunt, dupa parerea mea, in momentul de fata destul de deschise. Ele pot pleca de la un guvern foarte strans in jurul PDL, pana la o formula de larga concentrare a tuturor fortelor politice din Parlament, un guvern de uniune nationala. Cred ca, sigur, cu probabilitati mai mari sau mai mici, oricare din formulele acestea sunt inca fezabile”, a explicat liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament.
„Cel mai probabil este sa mergem pe formula pe care o stim si am probat-o pana acum de sprijin parlamentar a Guvernului si lucrul asta nu am din pacate cum sa il anticipez in lipsa unei discutii cu colegii mei”, a declarat Pambuccian.
UDMR, Marko Bela: Este posibila si o coalitie mai restransa PDL-UDMR. Liderul UDMR Marko Bela a declarat, duminica, dupa intalnirea cu reprezentantii PDL, ca este posibila si formarea unei coalitii mai restranse PDL-UDMR, in cazul in care PNL va refuza sa intre in aceasta majoritate pentru constituirea Guvernului. Marko Bela a mai spus ca in cadrul discuțiilor cu liderii PDL s-au convenit principiile pe baza carora cele doua partide vor colabora in cazul in care se va forma o coalitie majoritara.
„Am discutat o posibila formula de coalitie, de modul in care se vor lua deciziile intr-o astfel de coalitie politica”, a spus Marko Bela.
Despre posibilitatea ca PDL sa desemneze premierul, Marko Bela a spus ca UDMR nu a cerut functia de premier si niciun portofoliu, pentru ca nu au discutat despre acest lucru.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.