Ministere fara rost
Liberalul Varujan Vosganian pune si isi pune cateva intrebari, oarecum de bun simt in actuala conjunctura: Ce nevoie avem de un minister al Tineretului? De ce sa n-avem si-un minister al doamnelor?
Vicepreºedintele PNL, Varujan Vosganian, un armean capabil ca mai toti armenii si de care presedintele Basescu a vorbit candva gratuit ofensator, s-a adresat vineri studentilor liberali participanti la Scoala de vara I.C. Bratianu, in fata carora a criticat structura actualului aparat guvernamental, sustinand ca anumite ministere, precum al Tineretului si al Turismului, nu-si justifica existenta.
„Ce nevoie avem de Ministerul Tineretului? De ce sa n-ai si-un minister al doamnelor? Sa nu spuneti ca doamnele au mai putine probleme decat tinerii sau decat domnisoarele! De ce sa n-avem un minister al varstnicilor? Nu, pentru ca tineretul se regaseste in pozitiile fiecarui minister. Ministerul Tineretului si al Turismului au fost construite in primul rand ca sa rasplateasca activitatea politica a unor persoane si ca sa fie folosite ca suport electoral pentru diverse persoane, cum ar fi pentru fata presedintelui”, a afirmat Vosganian.
„Se vede acum, ambele doamne ministre – una fosta, una aproape fosta – cum dau socoteala pentru acest lucru”, a mai comentat vicepreºedintele PNL, pledand pentru reducerea numarului de ministere.
Pe de alta parte, Vosganian s-a referit si la fosta guvernare si la principiile liberale care au incercat sa fie impuse.
„Care a fost obiectivul nostru? Sa ajuti cat mai multe initiative sa prinda contur si sa diminuezi cat se poate rolul statului”, a sustinut el, adaugand ca, dupa 2008, s-au ridicat bariere in calea circulatiei afacerilor.
Din perspectiva lui Vosganian, guvernarea liberala a incercat sa-i transforme pe cetateni in intreprinzatori, inclusiv pe profesori, pensionari si ofiteri.
„Noi am urmarit sa transformam in investitori, sa facem din profesori, pensionari, ofiteri oameni care sa joace la bursa, sa-si implice banii si sa aiba un comportament economic. De asta am spus tot timpul, pensionarul nu trebuie sa fie un beneficiar al sistemului de asigurari sociale, pentru ca el de fapt e un investitor. Contributiile la asigurarile sociale sunt niste investitii pe care fiecare salariat le face anual, si el e actionar, iar pensia sa fie ca un fel de dividend prin asta, deci pensionarul nu e un asistat, ci un investitor”, a mai comentat Vosganian.
Tinerii liberali l-au mai intrebat pe liderul PNL si despre impunerea obligativitatii de a vota, insa Vosganian s-a declarat impotriva unei astfel de masuri. In opinia sa, pentru combaterea absenteismului trebuie ca oamenii politici sa-i convinga pe oameni ca sunt capabili sa faca ceea ce au promis. In schimb, legea, spune liberalul, trebuie sa interzica posibilitatea de a se vota in alta localitate decat cea de resedinta.
Recitind cele afirmate, te apuci uneori sa-i dai dreptate lui Vosganian, teoria sa fiind perfecta. Insa cele spuse de el nu prezinta, cel putin pe moment si in actualele conditii, si nici intr-un viitor apropiat, o solutie pentru tara. Ce sa investesti, ce sa joci la bursa, cand tu nu ai izmene pe tine, cum sunt astazi milioane de romani. Ca omul este bine sa aiba o activitate permanenta, asta-i altceva O activitate chiar si dupa iesirea la pensie. Dar pentru aceasta este necesar sa-i creezi mai intai conditiile, fapt pe careliberalul nu-l aminteste.
Si Vosganian nu aminteste nimic nici despre necesitatea schimbarii mentalitatii la intreaga clasa politica, nemaivorbind, de fapt, de schimbarea oamenilor lideri, imbatraniti in pacate preluate de la regimul comunist. Asta o dovedeste si actuala incrancenare in lupta pentru ciolan, nu pentru tara, fapt de care nu este scutit nici PNL.
Dar, ca utopie si ca eventuala perspectiva, spusele liderului liberal suna frumos. Nu stiu ce impact or fi avut acestea asupra tinerilor, un tineret – si aici nu ma refer doar la liberali – debusolat de instabilitate si de un viitor incert.
Cat priveste ministerele infiintate pentru damele clontoase pedeliste – sotii, amante fiice sau prietene, nu conteaza – ii dau perfecta dreptate armeanului, lasand la o parte orice tenta de misoginism. Uitati-va la trecutul si la actuala prestatie a damelor cu funtii din PD-L. In afara de obraznicie, agresivitate verbala, infatuare si tot cortegiul, totul bazat pe faptul ca sunt „doamne”, nu intalnesti nimic concret decat delapidarea unor minime idealuri, totul insotit de delapidare materiala. Din pacate, tineretul imbratiseaza mai degraba aceste forme ale existentei, mult mai usor de realizat decat, vorba ceea, post negru si rugaciuni.
Dan Bota