Ministerul sanatatii ne avertizeaza
In acest sens, organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, reprezentate in mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon (carnati, caltabos, slanina, toba etc). Carnea trebuie sa fie verificata din punct de vedere sanitar –veterinar, intrucat exista pericolul aparitiei trichinelozei. Aceste preparate trebuie consumate in cantitati moderate si, in nici un caz, la masa de seara. Este bine sa se inlocuiasca prajirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sanatoase: fierbere, gratar, coacere la cuptor.
Prin continutul crescut in zahar, grasimi si chiar sare, dulciurile si produsele de patiserie reprezinta factori de risc care pot agrava starea de sanatate a bolnavilor cu diabet zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate si, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat.
O atentie marita trebuie acordata consumului de alcool.
Se recomanda ca, in aceasta perioada, alimentatia sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minim 300g), fructe (min. 450g), lapte si derivate (500ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minim 1500 ml pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.
Pentru ca organismul sa functioneze la capacitate optima, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, se recomanda practicarea exercitiului fizic de cel putin 3 ori pe saptamana (mers pe jos, exercitii de inviorare, alergat, schi, patinaj etc.).
De asemenea, Ministerul sanatatii recomanda cetatenilor cu afectiuni cunoscute sa-si consulte medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.