Ministerul si Bechtel s-au pus de acord
Ministerul Transporturilor si Bechtel s-au pus de acord
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a ajuns miercuri la un acord cu Bechtel privind derularea contractului si programul lucrarilor la Autostrada Transilvania pe anul 2009, compania americana renuntand la perceperea avansului aferent anului in curs.
Potrivit Ministerului Transporturilor, documentul semnat miercuri de oficialii ministerului cu Bechtel mentioneaza, totodata, cresterea termenelor de plata a facturilor de la 25 zile de la emitere la 35 zile. De asemenea, spre deosebire de situatia anterioara, cand intreaga suma de plata se vira in euro, intr-o banca din Anglia, acordul mentioneaza ca platile se vor face in proportie de 50 la suta in lei, in Romania, reducandu-se astfel expunerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) la riscul valutar. CNADNR va plati suma de 66 milioane euro plus TVA reprezentand lucrari realizate si certificate in 2008, plus 3,27 milioane euro dobanda pentru plati intarziate.
De asemenea, CNADNR va plati 26,18 milioane euro plus TVA reprezentand lucrari care au putut fi certificate din cele ramase necertificate de anul trecut, suma la care nu vor mai fi percepute penalitati
Partile au mai convenit atat asupra unor termene privind punerea la dispozitie a terenului necesar, precum si asupra termenelor de executie, astfel incat pana la sfarsitul anului 2009 sa fie finalizati 42 kilometri din cei 54 ai tronsonului 2B de autostrada, intre Turda si Gilau.
Din cauza problemelor de mediu si a solului contaminat cu un compus chimic, diferenta de 12 km va putea fi atacata doar dupa obtinerea avizelor necesare si a decontaminarii solului.
Totodata, vor continua lucrarile si pe tronsonul de autostrada 3C, la Suplacul de Barcau, unde va fi construit unul dintre cele mai mari viaducte din regiune avand o lungime de aproximativ 1,8 km.
De asemenea, in vederea urgentarii aprobarii lucrarilor suplimentare, o echipa de 3-5 ingineri de la CNADNR va fi mobilizata pe santier, incepand cu data de 1 martie.
‘In ultima luna, am avut mai multe intalniri cu conducerea companiei Bechtel, intalniri care au avut ca rezultat adoptarea unui plan de masuri care cuprinde obligatii ale ambelor parti, astfel incat la sfarsitul anului acestuia sa poata fi utilizata o portiune de 42 de kilometri din sectiunea 2B, intre Turda si Gilau. In urma negocierilor, Bechtel a acceptat sa renunte la plata avansului in acest an, iar noi ne-am angajat sa asiguram finantarea si frontul de lucru cuprinzand exproprieri de terenuri, mutari de utilitati, descarcare de sarcini pentru terenurile necesare constructiei’ a declarat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu.
‘Am ajuns la un acord cu statul roman, dar numai cu privire la lucrarile din acest an si la kilometrii care vor fi predati in acest an. Nu s-a stabilit inca daca Bechtel va renunta sau nu la sectiunea Targu Mures – Brasov, acest aspect urmand sa fie clarificat intr-o discutie ulterioara’, a precizat pentru Agerpres, Bogdan Sgarcitu, director de comunicare al Bechtel in Romania.
Potrivit MT, Bechtel ar urma sa primeasca in acest an circa 440 milioane de euro, din care 150 milioane de euro datoria pentru lucrari certificate in 2008 si 291 milioane de euro pentru lucrari la tronsonul Campia Turzii – Gilau.
‘Noi speram sa primim 440 milioane de euro in acest an pentru ca in buget sunt trecute 327 milioane de euro. Suma vehiculata acum ne-ar permite continuarea lucrarilor la tronsonul Campia Turzii – Gilau si la viaductul de pe sectiunea Suplacu de Barcau – Bors’, a spus reprezentantul Bechtel.
Deocamdata, cele doua parti nu au finalizat discutiile asupra sectiunii Targu Mures – Brasov, pentru care autoritatile romane au anuntat ca nu au fondurile necesare, fiind de preferat ca Bechtel sa asigure finantarea sau sa renunte la acest tronson, care sa fie ulterior concesionat catre alte companii prin licitatie, acestea urmand sa suporte cheltuielile.
La ora actuala, Bechtel lucreaza pe sectiunea Campia Turzii – Bors, mai exact pe doua tronsoane, Campia Turzii – Gilau si Suplacu de Barcau – Bors, alte doua tronsoane, Cluj – Mihailesti si tronsonul Mihailesti – Suplacu de Barcau, fiind programate sa inceapa in acest an.
Autostrada Transilvania (Bors – Brasov), proiect impartit in opt tronsoane, va avea 415 kilometri, din care peste 55 de kilometri de poduri si viaducte, 94 de pasarele, 58 de pasaje peste autostrada si 16 noduri rutiere, termenul de punere in functiune fiind 2013 – 2014. Contractul cu Bechtel a fost incheiat in 2003, valoare estimata a lucrarilor fiind de circa sapte miliarde euro.
Sursa: AGERPRES