Ministru Mona Pivniceru – propuneri si justificari fata de nominalizarile pentru Parchetul...

Ministru Mona Pivniceru –
propuneri si justificari fata de nominalizarile pentru Parchetul General si DNA

0 308
Ministrul JustiÅ£iei, Mona Pivniceru, ÅŸi-a justificat propunerile de numire a lui Tiberiu NiÅ£u în funcÅ£ia de procuror general ÅŸi a lui Ioan Irimie la ÅŸefia DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie (DNA) prin faptul că cei doi procurori au avansat soluÅ£ii manageriale mai concrete ÅŸi mai realiste decât ale contracandidaÅ£ilor, calmul ÅŸi ataÅŸamentul faţă de Parchet fiind trăsături decisive în selecÅ£ie. Potrivit unui document prezentat joi de Ministerul JustiÅ£iei, Mona Pivniceru îÅŸi motivează alegerea celor doi procurori propuÅŸi pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie (PICCJ), respectiv DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie, în urma propunerilor făcute de o comisie de specialitate.  
 
Parchetul General
Pentru aceasta institutie, ministrul JustiÅ£iei a explicat că l-a ales pe Tiberiu Mihail NiÅ£u în detrimentul Elenei Hach pentru că aceasta, în planul ei managerial, "propune pentru problemele identificate soluÅ£ii exprimate generic, de tipul redimensionarea schemelor, remedierea deficitului de personal sau pentru a căror realizare sunt necesare demersuri complexe, implicând decizii ale altor instituÅ£ii". De asemenea, Pivniceru i-a reproÅŸat Elenei Hach că a folosit o terminologie greÅŸită când candidata a propus “conturarea unei politici fiscale" a Parchetului General, formula corectă fiind, însă, "politică bugetară".
Ministrul mai arată că Elena Hach a propus soluÅ£ii care implică resurse dificil de obÅ£inut în condiÅ£iile crizei economice, în timp ce Tiberiu Mihail NiÅ£u "se orientează spre rezolvări concrete, adaptate resurselor reale ale Ministerului Public ÅŸi circumscrise atribuÅ£iilor procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie". Printre soluÅ£iile avansate de NiÅ£u sunt enumerate "standardizarea procedurilor, normarea muncii, redistribuirea resursei umane deja existente, limitarea delegărilor, regândirea modului de utilizare a instituÅ£iei preluării cauzelor".
În cadrul interviului de selecÅ£ie, procurorul propus de Pivniceru pentru ÅŸefia Parchetului General a dat dovada unui "limbaj elevat", "fără ca discursul său să devină rigid ori să creeze impresia unei excesive pregătiri prealabile", mai susÅ£ine Pivniceru.
În plus, Pivniceru spune că l-a ales pe NiÅ£u pentru că are o capacitate mai bună de a-ÅŸi asculta interlocutorul decât contracandidata lui, Elena Hach. "Cea mai pregnantă diferenţă faţă de doamna procuror Hach Elena "este " aceea a unei mai mari disponibilităţi din partea domnului procuror NiÅ£u de a asculta ÅŸi înÅ£elege punctul de vedere al interlocutorului, fără a renunÅ£a însă la apărarea, argumentată, a propriei opinii", mai arată Pivniceru.  "Or, această trăsătură constituie o premisă esenÅ£ială pentru munca în echipă, indispensabilă într-un sistem de tipul celui al Ministerului Public, guvernat de principiul indivizibilităţii", conchide ministrul.
Totodată, ministrul JustiÅ£iei spune că în alegerea lui NiÅ£u a Å£inut seama ÅŸi de faptul că acesta va asigura continuitatea activităţii Ministerului Public, necesitate care a fost subliniată de Comisia Europeană, în Mecanismul de Cooperare ÅŸi Verificare (MCV) pe justiÅ£ie. Astfel propunerea lui NiÅ£u la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de CasaÅ£ie ÅŸi JustiÅ£ie (PICCJ) este "de natură să constituie o garanÅ£ie a ireversibilităţii reformei în justiÅ£ie, în condiÅ£iile în care sub conducerea unei echipe din care acesta a făcut parte au fost înregistrate progrese subliniate ca atare ÅŸi în rapoartele de monitorizare a îndeplinirii condiÅ£ionalităţilor din cadrul Mecanismului de Cooperare ÅŸi Verificare", concluzionează Mona Pivniceru.
 
Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA),
La ÅŸefia acestei institutii ministrul JustiÅ£iei arată că l-a propus pe Ioan Irimie în detrimentul lui Claudiu Constantin Dumitrescu, actualul ÅŸef al Departamentului de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) al Guvernului, pentru că primul "a parcurs în mod firesc toate treptele din ierarhia parchetelor". "În plus faţă de contracandidatul său, domnul procuror Irimie Ioan are ÅŸi experienÅ£a specifică activităţii în cadrul structurilor teritoriale anticorupÅ£ie", motivează Mona Pivniceru.
De asemenea, ea arată că în proiectul managerial procurorul Irimie a avansat soluÅ£ii mai concrete decât ale contracandidaÅ£ilor: "înlăturarea neregulilor procedurale pentru a evita sancÅ£ionarea acestora de către instanţă, orientarea luptei anticorupÅ£ie spre domeniile vulnerabile ÅŸi cu precădere spre acelea cu privire la care nu există sesizări ale actelor de corupÅ£ie".
În schimb, Pivniceru îi reproÅŸează lui Claudiu Dumitrescu faptul că a prezentat ca soluÅ£ii proprii măsuri deja luate. "Domnul procuror Irimie Ioan a propus obiective concrete, realizabile, fără a se afla în situaÅ£ia de a prezenta drept soluÅ£ii proprii măsuri care au fost deja luate (analiza cauzelor mai vechi de 6 luni, analiza achitărilor ÅŸi restituirilor, repartizarea obiectivă ÅŸi echitabilă a dosarelor, încheierea de protocoale de colaborare cu alte instituÅ£ii, menÅ£ionate de domnul procuror Dumitrescu Constantin Claudiu) sau aserÅ£iuni legate de reglementări viitoare, fără legătură cu atribuÅ£iile procurorului ÅŸef al DirecÅ£ie", susÅ£ine Pivniceru.
Sub raportul calităţilor personale, ministrul JustiÅ£iei remarcă în cazul lui Irimie calmul ÅŸi ataÅŸamentul faţă de DNA, în condiÅ£iile experienÅ£ei procurorului în instituÅ£ie. "Răspunsurile la întrebările domnului procuror Irimie Ioan din cadrul interviului legate de modalitatea de rezolvare a unei situaÅ£ii de criză, exemplificate în mod concret, au dovedit în mai mare măsură decât în cazul celorlalÅ£i candidaÅ£i (inclusiv domnul procuror Dumitrescu Constantin Claudiu) calm ÅŸi echilibru în abordarea problemelor, dar ÅŸi ataÅŸament faţă de instituÅ£ia pe care intenÅ£ionează să o conducă", îÅŸi justifică ministrul alegerea.
În plus, experienÅ£a lui Irimie de 34 de ani în sistem a constituit un avantaj faţă de contracandidaÅ£ii lui, Å£inând cont că ÅŸi Comisia Europeană a ridicat necesitatea conducerii DNA de către un magistrat cu experienţă în structurile anticorupÅ£ie.
"În plus, faptul că propunerea de numire are în vedere un procuror care ÅŸi-a desfăşurat activitatea în cadrul structurilor anticorupÅ£ie ale Ministerului Public încă de la înfiinÅ£area acestora este de natură să constituie o garanÅ£ie a ireversibilităţii reformei în justiÅ£ie, în condiÅ£iile în care echipa din care ÅŸi acesta a făcut parte a înregistrat progresele în rapoartele de monitorizare a îndeplinirii condiÅ£ionalităţilor din cadrul Mecanismului de Cooperare ÅŸi Verificare", arată Mona Pivniceru.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.