Mintea Romanului de pe urma: Stoparea marilor hotii prin protectia constitutionala!
Un proiect de lege exceptional care a fost depus la Senat prevede blocarea privatizărilor în domenii strategice, de interes national, restituirea integrală a activelor privatizate fraudulos, până acum.
Practic, legea inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae ar bloca pentru cinci ani privatizări la Hidroelectrica, CFR, la Poșta Română sau în domeniul energiei și resurselor strategice.Cât privește recuperarea activelor, aceasta ar urma să se aplice și în cazul acțiunilor la Fondul Proprietatea pe care le-au primit samsarii de drepturi litigioase, dacă există decizii ale instanțelor care stabilesc definitiv existența unei fraude. Legea propusă de senatorul Șerban Nicolae pleacă de la prevederea constituțională potrivit căreia statul este obligat să protejeze interesele naționale în activitatea economică și de la principiul reparării prejudiciului creat de privatizările ilegale.
Ca urmare, sunt precizate prin lege domeniile strategice și se prevede că, în cazul unor privatizări ilegale, statul este repus în situația anterioară privatizării. Un eventual cumpărător al acțiunilor care revin la stat se poate îndrepta împotriva celor care au beneficiat de pe urma privatizărilor sau restituirilor ilegale, pentru a-și recupera prejudiciul. Proiectul de lege ar urma să fie dezbătut în urgență, la Senat, ceea ce înseamnă că ar putea fi votat până în luna octombrie. Ulterior, urmează dezbaterea în Cameră.
Potrivit proiectului de lege, „Statul trebuie să asigure protecția intereselor naționale în activitatea economică, cu respectarea regulilor economiei de piață, bazată pe libera inițiativă, libertatea comerțului, protecția concurenței loiale și a angajamentelor internaționale specifice.Constituția României, prin art. 135 alin. (2) lit. b), obligă statul să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică.
Proiectul de lege conține prevederi pentru stabilirea clară a sectoarele de interes economic național esențiale siguranței statului, care sunt justificate de interese fundamentale legitime ale statului și societății, se arată în expunerea de motive.
„Prezenta lege instituie unele măsuri care să permită protejarea intereselor legitime ale statului român în economia națională și repararea unor prejudicii aduse în dauna acestora. În înțelesul prezentei legi, dispozițiile privind statul se aplică și unităților administrativ-teritoriale constituite potrivit legii”, se precizează în art. 1 al propunerii legislative.