Miracolul de la Baile Tusnad
Apele minerale, captate din surse naturale, gazele vindecatoare, considerate raritati ale naturii chiar si in Europa, lacurile sarate, namolurile si turbele terapeutice, factorii climatici si plantele medicinale rare ii confera Tusnadului statutul unei statiuni balneare de exceptie.
Formatiunile vulcanice proprii Tusnadului au avut un rol insemnat in evolutia statiunii balneare. Emanatiile de acid carbonic, cele peste 48 de izvoare de apa minerala, cu temperaturi cuprinse intre 18 si 24 de grade Celsius, pot fi folosite in cure interne si externe.
Cea mai mica statiune balneoclimaterica din Romania este renumita pentru peisajele sale unice si pentru izvoarele vindecatoare.
Tusnadul a fost locul de care, in urma cu un secol, era atrasa elita Europei
Imprejurimile Bailor Tusnad adapostesc cel mai curat lac din lume, singura planta carnivora din tara si cea mai mare mofeta de pe glob.
Muntii Harghitei si Bodoc adapostesc Baile Tusnad, cea mai mica statiune balneara din tara. „Perla Transilvaniei” sau „Mica Elvetie” era vestita prin mofetele sale, gaze vindecatoare care strabat crapaturile pamantului.
Din muntii de origine vulcanica, prin care numai apele Oltului reusesc sa se strecoare, tasnesc izvoare naturale, care au inceput sa fie exploatate in 1860, iar clima subalpina si peisajele unice intalnite aici ii destind si ii incanta pe turistii veniti de la sute sau chiar mii de kilometri departare.
Statiunea dispune de baza de tratament, unde se efectueaza bai carbogazoase calde, aplicatii cu parafina, hidroterapii si fizioterapii, gimnastica medicala, electroterapie. Complexul este dotat cu 40 de vane si poate cura 800 de pacienti pe zi. Bazinul in aer liber este alimentat de apele Izvorului Bailor.
Prin cura interna se pot trata afectiuni digestive, gastrite hipoacide, precum si hepato-colecistite cronice, boli metabolice si neuro endocrine. Prin cura externa baile sunt recomandate in afectiuni cardiovasculare, tulburari circulare, reumatice si nevroza astenica sau de suprasolicitare, bolile ale aparatului locomotor.
Dinspre orasul Sfantu Gheorghe, incepand din localitatea Bixad, drumul spre locul in care legenda spune ca a fost vindecat prin miracolul apelor un fiu de cioban, se ascunde printre paduri de brazi si duce spre vilele, odinioara cochete, multe dintre ele construite inca din secolul al XIX-lea.
S.M.