Mircea Craciun, pilotul disparut, cautat doar terestru. Programul de cautare!
Efectivele implicate in cautarea pilotului disparut au fost restranse, asa cum s-a intamplat si cu aria de cautare. Daca actiunile de depistare a lui Mircea Craciun si a planorului declarat disparut joi seara se vor dovedi zadarnice, misiunea ramine una permanenta a Salvamontului si Jandarmeriei Montane
Efectivele implicate in cautarea pilotului disparut au fost restranse, asa cum s-a intamplat si cu aria de cautare. Daca actiunile de depistare a lui Mircea Craciun si a planorului declarat disparut joi seara se vor dovedi zadarnice, misiunea ramine una permanenta a Salvamontului si Jandarmeriei Montane.
Autoritatile, care cred ca sansele de a-l gasi in viata pe pilot sunt foarte mici, au dispus ca operatiile de cautare sa se desfasoare doar terestru.
Cautarile pilotului planorului disparut au continuat si marti. La operatiune participa 1.200 de pompieri ai inspectoratelor pentru situatii de urgenta, jandarmi montani, salvamontisti, politisti, militari, padurari si voluntari, dupa ce luni efectivele fusesera marita la un numar de 1350 de persoane. Acestia au desfasurat cea mai ampla operatiune de cautari de pina acum si au verificat 50 de trasee montane.
Echipele de salvatori au avut marti dispozitie 181 de vehicule, autospeciale de teren si senilate. Doua elicoptere al Inspectoratului General de Aviatie al MAI si patru avioane ale Aeroclubului Roman s-au aflat la dispozitia echipelor de la sol, fiind pregatite sa actioneze in caz de nevoie.
Misiunile de cautare s-au derulat pe mai multe trasee montane din judetele Harghita, Covasna, Arges, Buzau, Prahova, Brasov, Bacau si Vrancea. Traseele au fost stabilite in urma sedintei operative care a avut loc luni seara la nivelul punctului mobil de comanda din judetul Brasov, la care au participat reprezentantii tuturor structurilor implicate in misiunea de cautare.
Pina in prezent, ISU a primit peste 40 de apeluri telefonice la 112, dar si informatii de la turisti sau postate pe site-urile institutionale, asa cum au fost fotografiile de simbata. Toate aceste informatii au fost verificate, insa fara succes.
Secretarul de stat in Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat ca in cazul in care cautarile vor fi zadarnice in continuar, misiunea ramine una permanenta a Salvamontului si Jandarmeriei Montane.
Costurile unei operatiuni de cautare de asemenea amploare sunt in valoare de sute de mii de euro, insa nu exista o limita de buget limita care care sa conditioneze cautarile.
Raed Arafat a precizat ca actiuni de cautare si salvare face intreprinde stat cand are astfel de situatie pana ce se convinge ca a facut absolut orice este necesar, chiar daca costurile sunt foarte mari.
În cursul zilei de marți, echipele de căutare au parcurs 45 de trasee în zonă montană.
Drona performata implicata in cautari
Căutările pilotului vor continua miercuri, la această operațiune participând peste 1.000 de jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști și voluntari, cu aproape 200 de mijloace de intervenție.
Vor fi efectuate căutări terestre pe trasee din județele Prahova, Argeș, Brașov, Vrancea, Buzău, Bacău, Covasna și Harghita, stabilite în cadrul ședinței de analiză care a avut loc seara trecută la nivelul punctului de comandă mobil din județul Brașov.Drona poate face căutări pe arii mari, de aproximativ 50 de kilometri pătrați, în mod programat, aceasta fiind pusă la dispoziția echipelor de salvatori de către voluntari.
Potrivit MAI, drona va fi utilizată în zona Întorsura Buzăului, iar imaginile captate vor fi analizate la sol de către specialiști.
Vifor Rotar