Mișcările de protest neasumate de nimeni, sunt manipulări subterane ale „opoziției” controlate!!

Mișcările de protest neasumate de nimeni, sunt manipulări subterane ale „opoziției” controlate!!

1 493

Pare greu de crezut , dar in materie de tehnici de manipulare cunoscute in literatura de specialitate…toate  au fost utilizate si  in Romania. Bogdan Ficeac, care a scris cartea „Tehnici de manipulare” arata multe cazuri folosite de puterea politica in primul deceniu de democratie…scremuta ! Prima concluzie: cu cat un individ sau un partid are putere mai mare cu atat este mai dispus sa utilizeze un arsenal cat mai variat de tehnici de manipulare pentru a-si intari controlul.Char daca in regimul comunist sociologia a fost desfiintata,  ea se invata destul de serios  la Academia  Stefan Gheorghiu si peste 1.000 de   specialisti,membri de partid, din fiecare judet au invatat acolo toate tehnicile de manipulare, fiind instruiti si cum sa le aplice… Dupa 1990 le-au aplicatcu lejeritate la un nivel mult mai decomplexat,dar si mai putin coordonat.

Dar , totodata  sociologia a devenit o stiinta publica si multi alti cercetatori ,chiar fosti m.de p.au invatat cum sa se fereasca de actiunile manipulative.
Prin cunoasterea acestor tehnici  si-au redus amploarea negativa si este demonstrat de numeroase cercetari ca oamenii cu cat sunt mai educati cu atat sunt mai greu de manipulat (dar nu imposibil).  In pragul unor evenimente majore se aplica un arsenal intreg de tehnici, iar la referendumul pentru suspendarea presedintelui din vara anului 2012 au fost aplicate la scara nationala toate tehnicile cunoscuteA fost cea mai mare agresiune psihologica facuta asupra populatiei in ultimii ani.

Cat de profesionisti in manipulare sunt politicienii romani? Unii politicieni au aceste tehnici de manipulare in firea lor, sunt probabil de mici invatati sa se descurce, sa convinga, sa stapaneasca... Altii au invatat aceste tehnici in cursurile pe care le-au audiat, la scolile de vara ale partidelor, sau de la parintii  ori rudele lor apropiate,oameni politici ,sau specialisti in domeniu. Cert este ca toti stapanesc intr-o masura destul de mare aceste tehnici, iar… campaniile electorale sunt pentru ei ca examenele la facultate: cu cat le aplica mai bine cu atat obtin voturi mai multe. Cei care au pierdut competitiile electorale le-au aplicat cel mai putin…eficace! 
Exista din acest punct de vedere unii teoreticieni in SUA care spun ca alegerile viciaza democratia caci oamenii nu aleg in mod liber, fiind determinati sa voteze in urma unui bombardament psihologic caruia nu-i pot face fata.
Cel mai adesea politicienii se aleg singuri, votul electoratului fiind minor si usor de influentat in campanie, mai importanta fiind nominalizarea drept candidat de catre partid a politicianului. De aceea politicienii nu raspund in fata alegatorilor ci in fata sefilor de partide. Iar in ierarhia partidelor urca mai usor acei indivizi care aplica cu mai multa lejeritate tehnicile de manipulare in relatie cu colegii si mai ales cu superiorii lor.

In ce masura sunt protestele din Romania manipulate politic (atat cele organizate de sindicate, cat si cele neasumate de nimeni, cum sunt cele din fata Guvernului ,a Prefecturilor sau a DNA)? Ce diferente majore se observa intre Piata Universitatii 1990 si Piata Universitatii 2016-2017?  Protestele din Romania sunt aproape in totalitate manipulate politic. Daca puterea ar fi vrut ca ele sa nu aiba loc in mod asigur ca lumea nu ar fi iesit in strada, asa cum nu a iesit in strada ani indelungati. Piata Guvernului este un experiment pe care puterea politica il face: incita, stimuleaza exprimarea opiniilor populatiei, trimite activisti care sa fie prezenti acolo si sa scandeze pro sau contra Guvernului, psd-ului, DNA, gazelor de sist, etc.  Si face acest lucru deoarece a vazut ca partidele zise anti-sistem le sunt utile odata ce intra in Parlament.  Puterea stimuleaza infiintarea altor partide, cresterea miscarilor ecologiste, anti-capitaliste, ii incita pe unii sa iasa in strada.Pe de o parte pentru a arata ca este democratzie si ca in Romania exista miscari civice, pe de alta parte pentru a deturna aceste miscari spre alte interese ascunse si, in plus, pentru a induce ideea ca degeaba ies oamenii in strada caci jocurile se fac in alta parte, nu la guvern, ci mai sus, minimalizand astfel orice initiative civice ar mai putea apare, orice coalizari ale acestora intr-o opozitie care sa-i pericliteze pozitia.

In mod normal o miscare de protest este asumata de o organizatie, primeste un loc si un timp pentru manifestatii stradale. De exemplu chiar si Fenomenul revoltei studentesti  din 1990 a fost asumat public de catre Liga Studentilor. Acum… miscarile de protest nu sunt asumate de nimeni, dar in Piata Guvernului recunosc specialisti in manipulare, oamenii „de baza”  au fost sau sunt angajati ai unor servicii secrete, activisti ai partidelor politice sau ai altor organizatii care urmaresc scopuri politice.Asa a devenit Piata Victoriei  un experiment in care se urmareste o reasezare a scenei politice, aneantizarea puterii , crearea unei alte „opozitii ” controlate de …viitoarea putere. Daca nu ar fi asa, politistii i-ar putea… aresta pe incitatori pentru ca fac actiuni neautorizate, caci ii cunosc, iar fara ei n-ar mai veni nimeni sa manifesteze. Dar politia a primit ordin… sa nu aplice legea si sa nu-i sanctioneze „deocamdata”pe cei care o incalca… (sinteze ddr)

COMENTARII

  1. Papa Francisc a zis:
    ”Dumnezeu se schimba si evolueaza, la fel ca si noi, deoarece Dumnezeu traieste in noi si in inimile noastre. Cand raspandim iubire si bunatate in lume, ne atingem propria divinitate si o recunoastem. Biblia este o carte sfanta frumoasa, dar ca toate cartile vechi importante, unele pasaje sunt depasite. Unele chiar ne indeamna la intoleranta si prejudecati”.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.