Misiune Imposibila? Mona Maria Pivniceru va trebui să reformeze Justiţia!

Misiune Imposibila?
Mona Maria Pivniceru va trebui să reformeze Justiţia!

0 142
Pentru romani, sperante atat de mari intr-o altfel de Justitie, nu au mai fost de multa vreme. Radacinile mult prea adanci ale increngaturilor sterpe mostenite dupa ‘89 nu pot fi smulse doar de un om chiar daca are de partea sa litera schimbata a unor legi. Justitia s-a aplicat cu aceiasi “lucratori” veniti dintr-un regim in care cetateanii romani erau, pentru multi dintre conducatorii vremii, “viermi” sau in cel mai bun caz o “masa” ce trebuie sa dea “omul nou” in fapt un slujitor al ssmd (societatea socialista multilateral dezvoltata). In doua decenii, schimbarile democratice, au tinut doar de lozinci, precum nepolitizarea respectiv independenta institutiilor, totul a ramas pe hartie si mai putin pe fond, in sala de judecata sau in structurile de conducere ale Justitiei.
Un curs ce parea ca duce spre schimbare (demarat in preajma anului 2000) a fost intrerupt brutal de numirea unui procuror comunist in fruntea Justitiei, pe numele sau Monica Macovei. Apucaturile vechi au revenit si ce-i mai trist, tineri magistrati sau cat de cat specialisti in domeniu (Kovesi, Morar, Predoiu etc.) au fost pervertiti sa slujeasca dupa chipul hidos al fostului regim, sub conducerea lui Traian Basescu si a multor servicii, continuatoarele in fapt ale fostei Securitati.
Pana-n 90 aveam vreo 12 generali acum, in democratie se pare sa au trecut de 100. Acesti oameni au structuri si substructuri, care nici Parlamentul nu stie cui ii sunt subordonate. Ceea ce se stie cu certitudine este ca sunt platite din bani publici, foarte bine, de multe ori exagerat de bine, inclusiv din banii celor 7,5 milioane de romani pe care, cel putin ultimele dezvaluiri, au dovedit nu numai ca nu-i slujesc ba chiar ii sfideaza. Era greu de crezut pentru multi romani ca ne vom intoarce sa retraim cosmarul comunist sub Regimul Basescu.
 
Mona Pivniceru a preluat, vineri dimineata, atributiile de ministru al Justitiei.
Istoria acestei numiri, de la nominalizare pana la depunerea juramantului, va ramane ca un trist reper in analele justitiei. Doar trocul cu aducerea la Cotroceni a Basescului a deblocat drumul catre biroul de ministru, dus ca un sah etern intre sefii unor institutii (de remarcat faptul ca toti sunt tineri) de la varful Justitiei.
Noul ministrul, Mona Pivniceru, pare a avea un potential real fiind mult mai aproape decat predecesorii de vointa de reformare democratica a Justitiei, o independenta reala si materializarea cu adevarat a conceptului de a treia Putere in stat. Ceea ce aduce in plus Pivniceru inafara de profesionalism (am dedus asta din remarcile dusmanilor si deopotriva ale prietenilor sai facute in media; CV-ul arata bine) aduce o sansa reala de a gestiona “cu maxima normalitate” relatia cu re-re-inscaunatul Traian Basescu.
Intrebata, la intrarea in sediul Ministerului Justitiei, daca s-a gandit la un inlocuitor al Codrutei Kovesi la Ministerul Public, Mona Pivniceru a spus ca “Ministerul Justitiei nu se rezuma doar la numirea procurorului general, problemele acestui minister sunt foarte multe”. Intrebata cum crede ca va colabora cu Basescu, ministrul Justitiei a raspuns ca are “asteptari de maxima normalitate" in relatia cu presedintele Traian Basescu.
Sperantele si asteptarile de la noul ministru sunt extrem de bine formulate de cei doi lideri ai USL.
 
Ponta: rezolvarea principalelor probleme din domeniu
Premierul Victor Ponta a susÅ£inut joi, într-o intervenÅ£ie telefonică la RTV, că Mona Pivniceru, noul ministru al JustiÅ£iei, va trebui să reformeze JustiÅ£ia, prin rezolvarea principalelor probleme ale acestui domeniu. Ponta a spus că întotdeauna ÅŸi-a dorit ca ministrul JustiÅ£iei să fie un procuror sau un judecător, adăugând că speră ca decizia numirii Monei Pivniceru în funcÅ£ia de ministru al JustiÅ£iei să fie una bună. “E o zi importantă. (…) Ca om care am crescut în JustiÅ£ie, am fost ÅŸi eu procuror, întotdeauna mi-am dorit ca ministrul JustiÅ£iei să fie cineva dintre noi, dacă pot să spun aÅŸa. Adică să fie un judecător sau un procuror. Este prima dată când ministrul JustiÅ£iei este un judecător, doamna Pivniceru, ceea ce cred ÅŸi sper să fi fost o alegere foarte bună. Doamna Pivniceru trebuie să rezolve, sigur, nu în trei luni, câteva dintre problemele JustiÅ£iei ÅŸi să înceapă o reformă reală în JustiÅ£ie, în care să atingem ceea ce nu s-a rezolvat până acum”, a afirmat premierul. Victor Ponta a susÅ£inut că una dintre principalele probleme ale JustiÅ£iei din România este faptul că aceasta este accesibilă, în general, oamenilor înstăriÅ£i. “E în regulă ca JustiÅ£ia să fie independentă, e bine ca cei de la Bruxelles să laude dacă sunt succese, dar de fapt, problema principală a JustiÅ£iei este că oamenii nu au încredere în JustiÅ£ie ÅŸi că procesele durează mult prea mult, iar procurorii au zeci de dosare ÅŸi le amână de fiecare dată, că nu le pot judeca, este foarte scump să te poÅ£i judeca. E o JustiÅ£ie scumpă, la care au acces, în general, cei care au bani de avocaÅ£i, ÅŸi nu oamenii simpli”, a mai spus primul-ministru. În opinia sa, magistraÅ£ii vor trebui să răspundă atunci când greÅŸesc. “Trebuie să existe o răspundere a magistratului care greÅŸeÅŸte. Eu cred că e bine ca judecătorii să fie independenÅ£i, dar atunci când greÅŸesc trebuie să plătească ÅŸi ei, or, lucrul ăsta nu s-a prea întâmplat în ultimii ani în România. Sunt foarte multe de făcut în JustiÅ£ie”, a subliniat Ponta.
 
Antonescu: Parchetul ÅŸi DNA – instituÅ£ii cu adevărat independente!
PreÅŸedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat vineri seara că s-au făcut eforturi de a o împiedica pe Mona Pivniceru să devină ministru al JustiÅ£iei. "S-au făcut niÅŸte eforturi, unele dintre ele absolut penibile de a împiedica această persoană sa devina ministru al JustiÅ£iei", a spus Antonescu, la Antena 3. El consideră că noul ministru al JustiÅ£iei trebuie sprijinit în demersul său de a face din Parchet ÅŸi DNA "instituÅ£ii cu adevărat independente".
"Eu am încredere în doamna Pivniceru cu care n-am discutat nici în aceste zile ÅŸi nu o să discut niciodată nici despre cine ÅŸi nici despre cum trebuie să se ducă la Parchet, sau la DNA. Nu cunosc, slavă Domnului, lumea JustiÅ£iei.
Am convenit să dăm mandatul acestei doamne magistrat, pentru că îi ÅŸtie, pentru că are forţă ÅŸi vrea, a acceptat, să se bată. Un om care a demisionat din magistratură ca să vină aici… Atunci am încredere. Dar trebuie sprijinită. Singură nu o să poată să reziste" acestui sistem, a afirmat Antonescu.
 
Horia D.R.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.