Miting, vorbe, balbaieli si CRIZA

Miting, vorbe, balbaieli si CRIZA

0 132

A trecut o saptamana extrem de agitata din pubct de vedere politic si social. In zona Statistica s-a inregistrat cel mai mare miting postrevolutionar. Consecinte nu s-au prea vazut. Presedintele nu a dispus nimic vizibil Guvernului. Sunt asteptate cateva miscari printre care adoptarea in Parlament, in regim de “asumare a raspunderii” de catre Guvern, a scrisorii catre FMI.
Premierul Emil Boc, reprezentantii Ministerului Finantelor ai patronatelor si cei ai sindicatelor s-au intalnit, s-au intalnit pentru discutii pe marginea Planului Basescu, (masuri de austeritate). Oricum, guvernantii nu au prea multe idei, primul ministru spunea ca: „…alternativele sunt putine: ori majoram taxele, ori reducem cheltuielile. Alternativa este sa platim salarii si pensii reduse sau in decembrie sa nu mai platim deloc”.
El a promis, totusi, ca propunerile sindicatelor vor fi analizate de Guvern, pana la sedinta de miercurea viitoare a Executivului.

Declaratiile lui Emil Boc, la iesirea de la intalnire:
Am venit pentru a continua dialogul social pe marginea scrisorii de intentie cu FMI. Am facut un inventar al alternativelor existente. Am trecut in revista si optiunile sindicatelor (cum ar fi optiunea lor pentru majorarea taxelor, in locul reducerii cheltuielilor bugetare).
• Exista puncte unde pot fi gasite nuante si pot fi discutate in continuare.
• Vom adopta in Guvern scrisoarea catre FMI, ministrul Finantelor si cel al Muncii vor analiza variantele propuse si, daca ele sunt sustinute de cifre, le vom lua in calcul.
• Stiu ca in acest moment Guvernul pe care il reprezint nu este unul simpatizat. Daca ar fi simpatizat, ar duce Romania la dezastru.
• Suntem nevoiti sa nu asteptam ca acel val al crizei economice din multe tari europene sa ne ajunga si sa ajungem in situatia de a nu mai putea plati salarii si pensii.
• Trebuie sa avem solutii financiare si pentru sustinerea IMM-urilor, mentinerea investitiilor, mentinerea locurilor de munca, pentru ca incepand de anul viitor, Romania sa aiba o crestere economica sanatoasa, care sa poata duce si la o crestere sanatoasa a salariilor si a pensiilor.
• Veti afla concluzia finala a discutiilor miercuri, in cadrul sedintei de Guvern.

Potrivit patronatelor
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a remis un comunicat in urma ultimei discutii cu Ministerul Finantelor, ulterioara sedintei CES, potrivit caruia o parte din sugestii ar fi fost acceptate, dar nu cele legate de pensii si salarii.
Patronatele: limitarea imediata cu 40% a cheltuielilor materiale si administrativ-gospodaresti din institutiile publice; limitarea cu 40% a deplasarilor demnitarilor si alesilor locali in tara si strainatate. Pentru exteriorul tarii trebuie pastrate doar acele deplasari care decurg din obligatiile Romaniei fata de statele membre ale UE sau NATO etc.
S-a mai stabilit/discutat:
• „S-a acceptat restructurarea in termen de 2 luni a societatilor comerciale cu capital majoritar de stat.
• In cazul combaterii evaziunii fiscale, ministrul Vladescu a afirmat ca in sedinta de Guvern, va fi prezentat un pachet legislativ cu masuri ferme pe acest domeniu care va fi promulgat prin OUG.
• Ministrul Finantelor a declarat ca sustine fara rezerve adoptarea de urgenta a legii parteneriatului public-privat in varianta avizata de CES cu propunerile Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.
• Ministrul Finantelor nu a respins varianta mentinerii actualului sistem fiscal in domeniul IT, propunere care ramane in analiza.
• A acceptat modificarea legii achizitiilor publice in varianta ACPR.
• A fost de acord cu limitarea cheltuielilor materiale, administrative si cu cele destinate deplasarilor.”

Declaratiile liderilor sindicali
Sindicatele sunt insa nemultumite de rezultatul discutiilor si isi mentin decizia de a intra pentru o zi in greva generala, pe 31 mai.

Bogdan Hossu (Cartel Alfa):
In urma discutiilor cu primul ministru, am constatat ca speranta pentru imbunatatirea scrisorii pentru FMI este foarte redusa.
Vom avea probabil o noua discutie miercuri dimineata, pentru ca Guvernul intentioneaza sa aprobe scrisoarea in sedinta de miercurea viitoare.
Vom da dispozitii colegilor nostri de la sindicate sa inceapa demersurile de lobby pe langa parlamentari, pentru ca Legislativul sa respinga continutul scrisorii.
Perceptia mea este ca Guvernul nu s-a aratat flexibil in schimbarea unor prevederi ale scrisorii.

Marius Petcu (Sanitas):
Primul ministru a vrut sa participe la intalnirea asta si dupa semnalul dat ieri, prin protestul din Piata Victoriei.
Am constatat ca premierul este inflexibil in legatura cu cele mai multe prevederi ale scrisorii catre FMI.
Pe pensii nu s-a discutat nimic, iar propunerea noastra ca reducerea de 25% sa se aplice la fondul de salarii, si nu la fiecare salariu, s-a lovit de un zid.
Premierul a cerut ministrilor Vladescu si Seitan sa caute, prin calcul, formule pentru ca unele propuneri ale noastre sa poata fi aplicate.
Mai departe, vorbim despre greva de solidaritate din 31 mai, care poate fi urmata de alte greve.

Dumitru Costin (Blocul National Sindical):
Guvernul a ramas pe pozitii – nu se schimba punctele esentiale din scrisoare
Noi am incercat sa convingem Guvernul ca solutiile noastre sunt aplicabile, ei au incercat sa ne convinga ca nu sunt aplicabile.
Am incercat sa convingem ca reducerea de 25% poate fi aplicata pe fondul de salarii, insa Guvernul nu e de acord.

Reamintim ca dupa amanari CES s-a intalnit si a elaborat s scrisoare prin care au cerut modificarea documentului redactat de Guvern pentru a fi transmis FMI. Intre propunerile transmise, sindicatele au mai solicitat eliminarea modificarii Codului muncii, care va duce la destructurarea relatiilor industriale si eliminarea impozitarii tichetelor de masa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.