Mitinguri de protest ale agricultorilor

Mitinguri de protest ale agricultorilor

0 364

Federatia Sindicatelor din Agricultura Agrostar si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania a organizat, miercuri, mitinguri de protest in Bucuresti si in alte 20 de judete. Dupa declaratiile participantilor manifestarile sunt declansate de haosul din agricultura si de slaba implicare a Guvernului in rezolvarea problemelor grave din acest sector. Presedintele Agrostar, Nicolae Stefan, a declarat ca in acest an sustinerea financiara a agricultorilor a fost foarte redusa, iar subventiile nu au ajuns la producatori. Protestatarii din capitala vor marsalui pe strazile Bucurestiului si vor organiza mitinguri in fata Ministerului de Finante, a Ministerului Agriculturii si in fata guvernului, institutii unde vor fi depuse si memorii cu revendicarile dorite.
In capitala, cca, 1.000 de sindicalisti au iesit in strada cu sute de utilaje si elemente alegorice. Membrii Federatiei Agrostar si ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli cer Guvernului, printre altele, reducerea pretului la motorina pentru agricultura, cu 50%.
Protestele agriculturilor extinse in mai multe judete din tara sunt indreptatite. Dincolo de pretul la motorina, aceasta fiind mult mai scumpa ca in UE, sunt sesizate indiferenta puterii fata de sutele de mii de hectare necultivate, de preturile foarte mici de achizitie, lipsa subventiilor, de sprijin in irigatii etc.
Fermierii ar putea beneficia anul viitor de o noua reducere a accizei la motorina folosita in agricultura, aflata in prezent la o cota de incredibile fata de UE: 300%.
Fermierii ar putea beneficia anul viitor de o noua reducere a accizei la motorina folosita in agricultura – a declarat, marti, ministrul agriculturii, Dacian Ciolos. El a precizat ca a discutat cu ministrul finantelor, Varujan Vosganian, ca acesta acciza sa scada la nivelul de 21 euro/tona. Ultima reducere a accizei la motorina folosita in agricultura a fost de 0,65 lei pe litru in luna iulie, scadere pe care asociatiile de producatori agricoli au considerat-o insuficienta si au cerut ca taxa sa fie la nivelul de 21 de euro pe tona.
Agricultorii au dreptate.
Autoritatile din Vrancea au demarat procedurile pentru declararea judetului drept zona calamitata de seceta, dupa ce mii de hectare de culturi agricole au fost distruse de canicula din luna august. Potrivit specialistilor de la Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala, in aceasta zona, cantitatile de apa din precipitatii au fost de opt ori mai mici decat media multianuala. Cele mai importante culturi calamitate sunt cele de porumb si floarea-soarelui, iar fermierii au inceput deja sa depuna solicitari pentru despagubiri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.