MO: Norme privind virarea sumelor rezultate din reducerea salariilor

MO: Norme privind virarea sumelor rezultate din reducerea salariilor

0 338

Normele privind virarea catre bugetul de stat a sumelor rezultate din reducerea salariilor, publicate in Monitorul Oficial
Guvernul a publicat in Monitorul Oficial normele metodologice privind virarea catre bugetul de stat a sumelor rezultate prin reducerea cu 25 la suta a drepturilor salariale pentru personalul institutiilor publice, inclusiv a celor din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare /CNVM/, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit documentului, sumele rezultate din reducerea cu un sfert a salariilor personalului din institutiile publice se vireaza in catre bugetul de stat, fiind declarate la institutia fiscala competenta, prin completarea si depunerea formularului 100.
Virarea catre bugetul de stat nu-i ocoloste pe angajatii BNR, CNVM, CSA si CSSPP.
La diminuarea cu un sfert a cuantumului brut al drepturilor de natura salariala, inclusiv cuantumul contributiilor de asigurari sociale datorate de catre angajator, aferent acestor sume, se adauga institutiile publice finantate conform prevederilor ce vizeaza finantarile publice si finantele publice locale, precum si unitatile de invatamant superior de stat si unitatile sanitare publice cu paturi.
Astfel, sumele vor fi virate in contul de venituri al bugetului de stat, deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in raza carora angajatorii sunt luati in evidenta fiscala, se precizeaza in normele publicate in Monitorul Oficial.
Sumele prevazute anterior se declara organelor fiscale prin depunerea formularului 100 ‘Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat’ pana la data de 25, inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc drepturile de natura salariala.

Inregistrari speciale in contabilitate
In acelasi timp, autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii trebuie sa inregistreze in contabilitate operatiunile privind reducerile salariale.
In acest scop, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial si o anexa cu monografia privind aceste inregistrari.
Conform acesteia, in contabilitatea autoritatilor si institutiilor publice finantate integral din venituri proprii trebuie inregistrate: cheltuielile cu salariile, contributiile de asigurari sociale datorate de catre angajatori, contributiile de asigurari sociale de sanatate, contributia pentru concedii si indemnizatii datorata de angajatori la bugetul Fondului unic de asigurari de sanatate, contributiile de asigurari de somaj, pentru accidente de munca si boli profesionale.
Cu titlu de exemplu, in normele metodologice publicate in Monitorul Oficial, se mentioneaza ca, in cazul unui salariu de 750 de lei, contributia datorata de catre angajati la bugetul de stat va fi de circa 79 de lei (echivalentul a 10,5 la suta din salariu), in timp ce contributia ce va merge catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate va fi in suma de 41,25 lei, repectiv 5,5 la suta.
Nu in ultimul rand, contributia pe care angajatul va trebui sa o plateasca la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi de 0,5 la suta din 750 de lei, adica 3,75 lei, la care se adauga impozitul pe venitul de salarii de 16 la suta.
In consecinta, un angajat cu un salariu de 750 de lei va achita catre bugetul de stat sub forma de contributii si impozit suma de 243,75 lei (32,5 la suta).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.