Moartea unui dansator de tango
Cititorii brasoveni au intrare libera la un bordel de moda veche din Bucuresti. Invitatia a fost facuta de scriitorul, analistul politic si realizatorul TV Stelian Tanase, care si-a lansat la Brasov ultimul roman. Moartea unui dansator de tango este o incursiune prin Bucurestii anilor 40 – concentrat in jurul bordelului Maria Theresa, unde misuna prostituate, gangsteri, ofiteri rusi albi si negri, periferia si pegra.
Stelian Tanase se poate lauda ca este unul dintre scriitorii pe care Revolutia din 1989 nu i-a prins fara opera, asa cum li s-a intamplat multora dintre confratii sai. Trei romane scrisese Tanase pana atunci, fara sa le fi vazut publicate din pricina cenzurii.
Stelian Tanase a trecut prin politica, a ajuns si in Parlament, dar a ramas fidel pasiunii pentru arhive. Aici a descoperit, in timp ce rasfoia ziarele epocii depozitate in Arhivele Statului si la Biblioteca Nationala, ca nu stia mai nimic despre o perioada fascinanta si obscura din istoria Bucurestiului si, de ce nu, a Romaniei. Viata palpitanda din subteranele capitalei, un oras care dansa pe marginea unui vulcan, in situatia limita de a cadea sub ocupatie straina, l-a atras mai mult decat documentele rigide si l-a ajutat sa-si contruiasca personajele. O munca despre care orice scriitor stie ca necesita efortul de a pune carne narativa pe scheletul unor date seci de arhiva.
Personajul principal al romanului Moartea unui dansator de tango este Gogu Vrabete – un dansator ratata care iubeste pasional viata de noapte, cu cohorta ei de prostituate, speculatori, traficanti si belferi.. O intreaga lume, proiectate pe fundalul tragic al razboiuului, cand Ribbentrop si Molotov isi imparteau lumea. Un roman alert, fara digresiuni filosofice sau introspective, mustind de pasiune in toate nuantele ei, de la ura neagra la iubire patimasa.
Vifor Rotar