Mobbingul, una dintre principalele cauze ale demotivarii la locul de munca (IV)

Mobbingul, una dintre principalele cauze ale demotivarii la locul de munca (IV)

0 250

Cauzele mobbingului


Cercetarile si studiile de caz arata ca, in principal, raspunzatoare de instalarea mobbingului sunt cateva cauze, printre care:


?



  1. organizarea defectuoasa a muncii
  2. modul de conducere

?


Organizarea defectuoasa a muncii


Adesea, aparitia unui conflict ce degenereaza in mobbing tine de organizarea muncii. Lipsurile organizationale tipice ce pot conduce la aparitia acestui social sunt:


???????? posturi neocupate


???????? norme supradimensionate


???????? ierarhie foarte stricta si reguli absurde


???????? raspundere foarte mare in raport cu pozitionarea societatii pe piata


???????? subaprecierea activitatii personalului


?


Modul de conducere


De multe ori, de mobbing este responsabila chiar conducerea firmei. Din pacate, nu rareori, politica firmei presupune o supunere totala si insusirea unui punct de vedere comun al angajatilor, mergandu-se uneori pana la netolerarea niciunei opinii proprii a angajatilor, diferita de aceea a sefilor. Chiar si cand fenomenul apare, superiorii sunt mai degraba dispusi sa inaspreasca regulile in pofida inmultirii situatiilor critice: pare mai ieftin mobbingul decat un plan social de reformare a mediului de lucru si a modalitatii de conducere a activitatii.


Dar mobbingul generat de activitatea superiorilor nu este cel mai des intalnit. Sondajele de opinie indica drept principala sursa a mobbingului colegii si nu este neglijabil procentul celor ce se plang de subalterni. Iata, in ordinea procentelor, ce cred angajatii despre sursele umane ale acestui fenomen din ce in ce mai des intalnit:


???????? 44% colegi


???????? 37% sefi


???????? 10% colegi asociati cu sefii


???????? 9% subordonatii


Cand mobbingul este generat de colegi, de regula seful este solicitat sa intervina. Daca va sti sa ia masuri la timp, exista sanse pentru stoparea confictului. In plus, sefii sunt responsabili pentru toti salariatii, trebuie sa le acorde sanse egale si in niciun caz sa se alature agresorului. De fapt, un sef bun intuieste cand agresiunea fata de un coleg se inteteste si intervine la timp, cu mult tact. Cu cat mai repede se iau masuri, cu atat mai bine, atat pentru angajati cat si pentru firma. De ce si pentru firma? Intrucat mobbingul, desi nu pare, “costa”.


(Va urma)


Traducere si adaptare dupa www.dgb.de

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.