Mobbingul, una dintre principalele cauze ale demotivarii la locul de munca (V)

Mobbingul, una dintre principalele cauze ale demotivarii la locul de munca (V)

0 280

Costurile mobbingului


Mobbingul este un fenomen care afecteaza nu numai angajatul-victima, pentru care consecintele pot uneori sa capete forme extreme, ci si pe angajator. Sociologii germani care au analizat fenomenul au ajuns la concluzia ca mobbingul este foarte costisitor. Cheltuielile legate de mobbing sunt generate de lipsurile de la munca si concediile de boala, fluctuatia fortei de munca si scaderea productivitatii muncii, la care se adauga si unele cheltuieli indirecte.


?


Lipsa de la servici


Costurile unei zile lipsa de la munca este de la 103 euro pana la 410 euro. Partea din concediul de boala sustinuta de intreprindere este, pentru o firma cu 1000 de angajati, de 204.520 euro annual. Intreprinderile de stat inregistreaza costuri de 23,5 milioane euro annual.


In Germania, in 1996, la nivelul intregii tarii, cheltuielile cu indemnizatiile de boala au fost de 51 de miliarde de euro.


Cercetatorii suedezi si norvegieni au demonstrat ca, in multe din cazuri, lipsurile de la munca se inregistreaza datorita fenomenului de mobbing, salariatilor agresati fiindu-le groaza sa mearga la munca si cautand orice pretext pentru a lipsi. In plus starea psihica provocata de gresiunea permanenta se transforma intr-o boala reala, iar concediile acordate sunt cat se paote de intemeiate.


?


Fluctuatia fortei de munca


Adesea, mobbingul presupune, in diferitele sale faze, schimbarea locului de munca, demisii, concedieri, toate urmate de angajarea si instruirea a noi colaboratori, ceea ce determina cheltuieli.


In Germania, costurile cu fluctuatia fortei de munca se prezinta, annual, astfel: muncitori 7.700 euro, secretare 13.000 euro, muncitori calificati 25.000 de euro, posturi de conducere 205.000 euro


Un studiu efectuat de suedezi arata ca 60% dintre demisii si concedieri au la baza sicanele si neplacerile create de colegi, sefi sau subalterni.
?


Scaderea productivitatii muncii


?27% dintre subiectii unui sondaj de opinie realizat de sociologii norvegieni au declarat ca mobbingul le afecteaza puterea de munca si concentrarea.


O cercetare sociologica facuta in Germania ca, la inceputul fenomenului, cei afectati lucreaza mai intens si mai eficient, incercand sa se refugieze in munca, dar, pe masura ce dispare increderea in fortele proprii si se simt din ce in ce mai agresati, puterea de munca scade considerabil, pana cand angajatul clacheaza.


?


Acestor costuri directe se adauga si altele indirecte: pensionari anticipate pe caz de boala, somaj de lunga durata, reabilitarea persoanelor afectate.


Concluzia este ca pentru a nu cheltui in plus, intreprinderile trebuie sa asigure un cadru de munca placut, bine organizat si sa descurajeze aparitia oricaror forme de agresiune psihica asupra angajatilor, indiferent de pozitia ocupata de acestia. Disciplina nu inseamna teroare!


Sfarsit


traducere si adaptare dupa www.dgb.de


?


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.