Mobbingul, una dintre principalele cauze ale demotivarii la locul de munca(I)

Mobbingul, una dintre principalele cauze ale demotivarii la locul de munca(I)

0 259


Milioane de oameni se confrunta cu agresiunea psihica la locul de munca. Fie ca este vorba de sefi agresori, fie ca este vorba de colegi agresori, sunt persoane care, dintr-un motiv sau altul devin tinta persecutiei uneia sau, si mai grav, a mai multor persoane. Aceasta postura de victima este demotivanta, “tinta” neconsiderandu-se niciodata suficient de buna pentru a fi tratata ca si ceilalti colegi si neavand curaj sa-si asume sarcini importante, ca sa nu mai vorbim de faptul ca defensiva permanenta nici nu-i permite sa se concentreze foarte mult asupra muncii, ori o face cu un efort epuizant. Acest fenomen social, ce se manifesta la locul de munca, ?este cunoscut sub numele de mobbing, termen utilizat insa abuziv, pus in legatura cu unele conflicte ce nu au de-a face cu adevaratul inteles al cuvantului.


?


Ce este mobbingul?


Datorita folosirii termenului pe scara larga, acesta si-a pierdut intelesul exact. O cearta intre colegi, o sicana din partea superiorilor, ori o remarca nelalocul ei din partea?vecinului de birou?este adesea catalogata drept mobbing.


Dar ce este de fapt mobbingul? Cea mai uzuala definitie este aceea de “comunicare conflictuala sistematica, de lunga durata, la locul de munca, intre colegi sau intre angajati si superiori.” Persoana vulnerabila devine tinta persecutiei. Ea este sistematic hartuita, direct sau indirect, de una sau mai multe persoane.


Scopul sau efectul acestei hartuiri permanente, in unele cazuri patologice,? este ingradirea, izolarea, impiedicarea ascensiunii persoanei vizate.


Mobbingul apare aproape exclusiv in viata profesionala. Este foarte usor sa se intample un astfel de fenomen: nu ne alegem noi colegii de munca. O echipa este de regula o tovarasie fortata, impusa de conducerea companiei. Oamenii nu lucreaza impreuna fiindca se indragesc, ci fiindca trebuie sa duca la indeplinire, impreuna, anumite sarcini. Celui care nu reuseste sa se simta in largul sau in aceasta alaturare fortata, numita echipa, nu ii va fi deloc usor.


Mobbingul este rareori intalnit intr-o asociere benevola, intr-un club, intr-o echipa sportiva, intrucat cel care se simte neacceptat isi va cauta o alta echipa, un alt hobby. Altceva este la locul de munca, pe care nu iti poti permite intotdeauna sa-l schimbi dupa bunul plac.


Conform definitiei, mobbingul presupune implicarea a doua parti: victima si colegul/colegii agresor/i. Aceste roluri se contureaza in mediul de lucru, la servici, avand la baza cauze uneori chiar minore. Initial colegii implicati sunt pe pozitii egale si sunt perceputi in mod egal in colectiv. Este insa suficienta o reactie uneori nesemnificativa, din partea oricareia dintre viitoarele parti in conflict, ca intre victima si agresor sa inceapa un adevarat razboi de hartuire, cu atat mai grav cu cat uneori se petrece de sus in jos, cel agresat neavand puterea sa se apere.Aici este granita intre un conflict obisnuit si mobbing.


Dar sa urmarim definitia. Se vorbeste despre starea conflictuala. Ca urmare a petrecerii unui timp indelungat impreuna, colegii si sefii comunica intre ei atat despre problemele de serviciu, cat si despre problemele personale. Opiniile diferite, dispozitiile de moment diferite, dorintele diferite determina, inevitabil, conflicte. De pilda, dl. X este stresat si nervos (fie ca are o problema personala, fie ca se apropie un deadline sau are de executat o sarcina dificila) si cand o colega “uita” usa deschisa ii striga pe un ton ridicat “n-ai usa la bordei”? Acesta este un exemplu de comunicare conflictuala. Comunicarea conflictuala poate fi si non verbala si poate chiar sa treaca granita cadrului de munca. De exemplu, doua colege se intalnesc intr-un magazin. Una se indreapta spre cealalta sa o salute iar colega incearca sa se prefaca a privi in alta parte ori raspunde vag la salut, cu o superioritate comportamentala nejustificata. Si acesta este un caz de comunicare conflictuala. Si totusi, este mobbing?


In cazul mobbingului, conform definitiei, comunicarea conflictuala este sistematica si de lunga durata. Daca o colega nu o saluta pe alta timp de o saptamana, este mai mult decat o cearta obisnuita intr-un colectiv. Daca situatia persista cateva luni persoana-tinta va fi din ce in ce mai afectata. Iar daca si restul colectivului va avea fata de persoana tinta acelasi comportament, aceasta va resimti o puternica apasare, un sentiment acut de frustrare, greu de gestionat.


Este un caz de mobbing?


(va urma)


traducere si adaptare dupa www.dgb.de

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.