Modernizarea tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara – a început forajul la al...

Modernizarea tronsonului de cale ferată Brașov-Sighișoara – a început forajul la al 4-lea tunel între Apața-Cața

0 45

La acest început de an sub semne bune în evoluția lucrărilor la viitoarea linie de cale ferată, de mare viteză, Brașov-Sighișoara.
În prezent Compania de construcții AKTOR lucrează la forarea simultană a tuturor cele patru tuneluri de pe firul viitoarei linii de cale ferată Brașov-Simeria, parte din Coridorul Rin-Dunăre, Tronsonul Brașov-Sighișoara, Subsecțiunea 2: Apața-Cața. Această performață este datorată pornirii celei de-a patra mașini de foraj TBM (Tunnel Boring Machine), denumită Konstantina, la jumătatea lunii decembrie.
Cu o lungime de 100 de metri, ”cârtița” de 1.500 de tone a început să sape în panta dealului situat la doar 4 km vest de Racoș (locație pe hartă), alăturându-se mașinii de foraj Alexandra, care a început lucrul la jumătatea lunii octombrie și acum este deja înăuntrul muntelui. Cele două mașini de foraj vor săpa o pereche de tuneluri lungi de câte 5,1 km în direcția Homorod.
Este vorba de perechea nordică de tuneluri forate de Aktor pe acest viitor segment de cale ferată, și care continuă perechea de tuneluri sudică, în lungime de 6,9 ​​km, unde TBM-urile Varvara și Eleni au început lucrările în primăvară și au ajuns deja în adâncul muntelui, în direcția Apața.

Date tehnice Tronsonul Apața-Cața
Lucrarea face parte parte din modernizarea Coridorul Rin-Dunăre, Tronsonul Brașov-Sighișoara, pentru a facilita exploatarea traficului CF cu trenuri de mare viteză.
Tunelurile vor fi interconectate prin 13 galerii de legătură, cu o lungime totală de 601 metri liniari pentru tunelurile Ormeniș, respectiv 10 galerii de legătură, cu o lungime totală de 417 metri liniari pentru tunelurile Homorod.
Pasajele subterane Ormeniș/Homorod vor consta fiecare din două tuneluri feroviare cu câte o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri forate va fi variabilă și este planificată să fie între 30m în apropierea zonelor de intrare și 70m în apropierea zonei de suprasarcină înaltă.
Cele patru tuneluri vor avea un diametru interior de 8,6 metri (un diametru exterior de 9,4 metri, datorită căptușelii din beton). Cele patru TBM folosite de Aktor au fost construite de compania HERREKNECHT. Un TBM poate să foreze tuneluri cu o viteză medie de 10-15 metri pe zi, timp șase zile pe săptămână, urmate de o zi de întreținere.
Tunelurile se află pe firul viitoarei linii de cale ferată Brașov-Simeria, parte din Coridorul Rin-Dunăre, tronsonul Brașov-Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața.
Pe măsură ce avansează în interiorul muntelui, TBM-urile montează în jurul lor prefabricate de beton de 1,5 metri lățime fiecare, ca un inel, pentru a crea forma circulară a tunelului.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, iar contractul a fost semnat de Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA) cu consorțiul AKTOR SA – Alstom Transport SA – Compania Arcada.

NOTĂ
AKTOR România este cea mai mare subsidiară de construcții a grupului grec AKTOR Group of Companies și este prezentă în țară de peste 20 de ani. Compania a finalizat șase proiecte majore și are încă șapte în derulare.
Dintre acestea, reabilitarea liniei de cale ferată Brașov – Simeria (tronsonul Coșlariu – Sighișoara – sub-tronsoanele: 1. Brașov-Apața și 3. Cața-Sighișoara și sub-tronsoanele 2. Apața – Cața) presupune modernizarea unei părți vitale a Coridorul IV paneuropean pentru călătorii cu trenul de mare viteză.(Vlad T.)

Tunel de pe tronsonul de cale ferată Brașov-Sighișoara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.