Modificari aberante in Statutul functionarilor publici
Functionarii publici vor putea fi concediati sau mutati pe alte posturi si in perioada in care acestia sunt in concediu de boala, in concediu de maternitate sau de crestere si ingrijire a copiilor, potrivit proiectului de modificare a Statutului functionarilor publici, citat de Mediafax.
Ministerul Administratiei si Internelor a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Potrivit proiectului de act normativ, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Statutul functionarilor publici va fi abrogat articolul 36 din Legea 188/1999, potrivit caruia „in perioada concediilor de boala, a concediilor de maternitate si a celor pentru cresterea si ingrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa functionarului public in cauza”.
Totodata, proiectul prevede ca studiile universitare sau studiile de doctorat nu sunt considerate forme de perfectionare profesionala si nu pot fi finantate din bugetul de stat sau din bugetul local.
Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public este incadrat la cabinetul unui demnitar, primar sau presedinte al consiliului judetean ori la cancelaria prefectului, precum si atunci cand este desemnat de catre autoritatea sau institutia publica sa desfasoare activitati in cadrul unor misiuni diplomatice ale Romaniei, unor organisme sau institutii internationale, potrivit proiectului de act normativ.
Totodata, raporturile de serviciu se suspenda in perioada in care functionarul public desfasoara activitate sindicala pentru care este prevazuta suspendarea in conditiile legii.
Pe perioada suspendarii, raporturile de serviciu ale functionarilor publici nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa sau cu acordul acestora.
Proiectul de act normativ face insa referire si la „situatii temeinic justificate”, determinate de reducerea unor atributii ale institutiilor sau autoritatilor publice, in care functionarul public va putea fi eliberat din functie.
Totodata, in cazul in care o institutie sau autoritate publica nu poate functiona normal din cauza absentei temporare a unor functionari publici, conducatorul institutiei sau autoritatii publice va putea dispune demararea procedurilor pentru ocuparea functiilor publice prin transfer, redistribuire, concurs sau alte modalitati prevazute in lege.
Proiectul mai prevede si ca la incetarea raportului de serviciu, functionarul public nu isi mai pastreaza drepturile dobandite in cadrul carierei, fiind astfel abrogat articolul 103 alineatul 2 din Legea 188/1999.