Moldova, tot fara presedinte!
Parlamentul R. Moldova nu a reusit luni alegerea presedintelui ca urmare a neparticiparii comunistilor la sedinta. Asa ca discutiile aparute la Chisinau in acest moment graviteaza, potrivit presei moldovene si ruse, in jurul a doua subiecte: destramarea Partidului Comunist si schimbarea Constitutiei.
Incapacitatea parlamentului de la Chisinau de a alege presedintele Moldovei a suscitat analize si estimari. „Concluzia generala a fost ca fortele comuniste din Moldova sunt in prag de scindare si ca o parte a lor este gata sa voteze in favoarea candidatului coalitiei liberal-democrate”, spune analistul transnistrean Dmitri Soin.
O concluzie confirmata de declaratiile politicienilor de la Chisinau facute atat luni, cat si marti. „M-am intarit in convingerea ca PCRM este condus de Mark Tkaciuk si nu de Vladimir Voronin. Stim ca deja Tkaciuk face lista persoanelor, care vor sa preia conducerea Partidului Comunistilor. De azi incepe destramarea PCRM!”, spunea in plenul Parlamentului de la Chisinau presedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.
Iar comunistii nu au facut decat sa confirme si sa dea primele semne de dezbinare. „Regret decizia luata ieri de PCRM de a nu vota presedintele tarii. PCRM si-a pus deasupra mai mult interesul sau decat interesul tarii dupa evenimentele din aprilie. Cu regret, acea aripa radicala care exista acum in PCRM il influenteaza pe dl Voronin cu informatii subiective”, spunea, pentru Jurnal de Chisinau, Vladimir Turcan. Aprobat imediat de premierul Vlad Filat, care considera ca politicianul comunist are o abordare corecta si profesionista a problemelor abordate in Parlament.
La numai o zi, Turcan anunta deja iesirea din PCRM si crearea unui nou proiect politic, o noua formatiune de stanga. Consilieri comunisti ai raioanelor Moldovei si-au exprimat imediat sprijinul pentru aceasta initiativa, condamnand refuzul deputatilor PCRM de a vota presedintele si crearea astfel a unei crize politice si iminenta alegerilor anticipate pe care ei nu si le doresc. A existat la Chisinau informatia ca alesii locali comunisti le-au trimis liderilor PCRM scrisori prin care ii indemnau sa il voteze pe Marian Lupu, pentru a evita anticipatele.
Pe de alta parte, presa de la Chisinau remarca o contradictie in declaratiile liderilor Aliantei pentru Integrare Europeana. Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, le promite cetatenilor moldoveni un presedinte pana in vara, presedinte ales de Parlament. Pe de alta parte, premierul Vlad Filat insista intr-o modificare a Constitutiei, astfel incat presedintele sa fie ales de cetateni in mod direct, ceea ce s-ar ptuea intampla la sfarsitul verii sau inceputul toamnei anului 2010. Marian Lupu sustine aceeasi idee, a modificarii Constitutiei pentru a da posibilitatea cetatenilor de a-si alege presedintele.
Politologul Victor Josu spune, despre schimbarea constitutiei: „Constitutia poate fi amendata, desi nu este foarte corect ca fiecare noua putere sa recroiasca legislatia dupa placul sau”. O opinie similara o are, potrivit site-ului Jurnal.md, Vladimir Frolov, presedintele Fondului rus Priznanie. El crede ca modificarea Constitutiei se poate intoarce impotriva AIE. „Schimbarea regulilor in timpul jocului este periculoasa, de aceea mentin pozitia Partidului Democrat de a nu schimba in totalitate acest act”, spune el.
Un sondaj de opinie dat publicitatii marti la Chisinau, Barometru de Opinie Publica, indica in mod clar ca majoritatea populatiei Republicii Moldova vrea alegerea directa a sefului statului. 69,5% ar opta ca presedintele sa fie votat de populatie, fata de 14,6% care prefera ca acesta sa fie ales de Parlament, la fel ca acum. Moldovenii culpabilizeaza PCRM pentru situatia de a se ajunge la alegeri anticipate – 31,4%, in timp ce 22,9% cred ca vinovata este AIE. Exista si o alta opinie: 4,2% cred ca vina o poarta forte externe. De altfel, 30% dintre moldoveni nu doresc anticipate, potrivit BOP.