„Moldoveni, va ordon nu treceti Prutul!”
Cand, la 22 iunie 1941, in celebra sa Proclamatia catre armata, generalul pe-atunci Ion Antonescu rostea „Ostasi, va ordon treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasul din Rasarit si Miazanoapte!…”, nu cred ca anticipa posteritatea fecunda a poruncii sale. „Dezrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri contopiti” suna mai departe ordinat dat soldatilor porniti sa elibereze Basarabia, Bucovina de nord si Tinutul Herta, teritorii ocupate de sovietici in 1940.
Cetatenia romana, agent cotropitor
La 66 de ani de la profeticele vorbe cazone, indemnati nu de un ordin militaresc ci de o oferta cat se poate de civila, sute de mii de locuitori ai Republicii Moldova marsaluiesc in sens invers peste Prut. Miza este aceeasi: fuga de jugul rusesc, in care presedintele Voronin, total aservit Moscovei, se straduieste sa vare capetele conationalilor sai, dupa un ritual dictat in detaliu de la Kremlin. Manevra este o tactica civila, care n-a mai pretins din partea Romaniei trupe si tehnica de lupta. Autoritatile romanesti au facut o simpla oferta pasnica locuitorilor de pe malul celalalt al Prutului – cetatenia romana. A fost de-ajuns pentru ca moldovenii lui Voronin sa asalteze singurul consulat din teritoriu, cel de la Chisinau.
Voronin n-a conspectat din Antonescu
Ideea, vehiculata timid iar apoi sustinuta energic de presedintele Basescu, este un exercitiu mult mai hotarat decat gimnastica hilara a podurilor de flori peste Prut la care se cazneau in vremuri imediat postdecembriste barzi nationali si lideri politici carismatici. Se dovedeste o data mai mult ca inspre Rasarit metodele balsoi au mult mai mult succes decat gesturile delicate si foarte corecte politic. Invazia moldovenilor, carora autoritatile de la Chisinau refuza sa le recunoasca limba si obarsia romana, inventand pentru ei graiul moldovinesc, este mai mare decat o arata cifrele oficiale. Evidentele consulatului Romaniei in capitala Republicii Moldova vorbesc despre abia vreo douazeci de mii de cereri de cetatenie, probabil pentru a-si masca incetineala birocratica. In realitate, insa, se pare ca numarul solicitantilor se apropie de 800.000, iar Ministerul roman de Externe ia in calcul oportunitatea deschiderii a inca doua consulate pe teritoriul Republicii Moldova.
Evident ca migrarea in masa a cetatenilor moldoveni, nu atat spre Romania cat spre Uniunea Europeana, irita, probabil ca si ingrijoreaza autoritatile rusesti. Voci cu accent gutural acuza Romania de tentativa de modificare a teritoriilor stabilite de Tratatul de la Paris din 1947 prin subterfugiul acordarii cetateniei. Desi sunt premianti la capitolul istorie romana contemporana – ei au facut-o, in prea mare parte – rusii s-au miscat incet. Ar fi putut conspecta din ordinul maresalului Antonescu si-i puteau incropi lui Voronin un discurs in oglinda de genul: „Moldoveni, va ordon nu treceti Prutul!”
Achitare pentru Maresal
Daca principiul separarii puterilor in stat functioneaza cu adevarat in Romania, o coincidenta nevinovata pune sare pe rana proaspata din obrazul rusilor si infirma simultan scenariul unui abuz concertat din partea tarii noastre. Cu totul intamplator, Curtea de Apel Bucuresti tocmai a ridicat anatema, cel putin cea juridica, ce apasa pe numele lui Ion Antonescu, ajuns maresal chiar in urma invaziei in URSS din sangerosul an 1941. Dupa analizarea faptelor maresalului si ale unui lot de 20 de fosti membri ai Guvernului acelei epoci, judecatorii au decis sa-i exonereze de acuzatia de crime de razboi si sa-i declare nevinovati in procesul ce le fusese intentat de catre Tribunalul Poporului din acea vreme, pentru vina de a fi militat „pentru hitlerism sau fascism”. Raman, insa, in picioare acuzele pentru crime impotriva umanitatii savarsite in perioada 1940-1945 contra comunitatilor de evrei si tigani din Basarabia, Bucovina si Transnistria.
Simpatizantii dreptei trebuie ca exulta dupa pronuntarea sentintei care il achita pe maresal pentru cardasia cu armata germana. Antonescu insusi ar fi fost astazi de doua ori fericit. O data pentru disculparea sa tardiva si oficiala, a doua oara pentru ca moldovenii care se inghesuie acum sa treaca Prutul in sens invers manevrei militare din 1941 spala neoficial cizmele soldatilor romani de acum jumatate de secol de noroiul acuzelor de invazie. Doua mici victorii impotriva vesnicului vecin de la Rasarit, mai eficace si mai inconfortabile pentru ei decat recenta burzuluire inutila si inegala a presedintelui in fata colosului energetic care este Rusia.
Protocoalele la inspectie
Si ar mai ceva. Temeiul proaspetei sentinte de achitare a stat in Protocolul secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov, necunoscut Tribunalul Poporului la data judecarii Guvernului Antonescu. Existenta unei adaugiri, mai ales secrete, poate face diferenta intre un criminal si, daca nu chiar un erou, cel putin un ostas onest.
Abia dupa ce contractele incheiate de diversi profitori din Energie cu statul roman vor deveni publice, cu toate codicilele si protocoalele lor secrete – o marota recenta a presedintelui Basescu – se vor putea decerna eventuale merite de erou sau atribui anii de puscarie infractorilor pe ramura energetica.
Vifor Rotar