Moment de referinta a JUSTITIEI: Testamentul retrocedării de la Nadăș este un...

Moment de referinta a JUSTITIEI:
Testamentul retrocedării de la Nadăș este un fals grosolan!

0 394
După 10 ani de la retrocedarea întregului sat Nadăș (județul Arad) – caz fără precedent în perioada post-comunistă !-  o instanță a Curții de Apel Timișoara a stabilit, prin sentință definitivă, că testamentul pe baza căruia soții Viorica și Mihai Colțeu se îmbogățiseră cu terenuri și păduri în valoare de peste 20 de milioane de euro, este un fals. Era adevarat ca familia Colțeu îngrijise o vecină, pe nume Ecaterina Mairovitz. Este adevarat si ca persoana putea fi  strănepoata unei surori a soției lui Iosif Grosz, groful care a trăit în Nadăș la începutul secolului XX. Dar de la inceput parea improbabil ca acea femeie le-ar fi putut lăsat celor doi soți, prin testament, mii de hectare de pământ pe care respectiva  nu le deținuse niciodată.
C
ontactată de PressOne, avocata sătenilor din Nadăș, Vasilica Coroiu, consideră că nulitatea testamentului fals atrage după sine anularea sentinței din 2006 în baza căreia familia Colțeu a primit drept de proprietate asupra a 8.762 de hectare de teren din Nadăș. „În 13 iulie 2016 au fost judecate plângeri formulate atât de familia Colțeu, cât și de notarul care a emis certificatul de moștenitor. Ambele au fost respinse și s-a constatat în mod definitiv că la baza retrocedării a stat un certificat de moștenitor care era un fals intelectual”, a explicat Vasilica Coroiu.
Ea spune că vinovat de săvârșirea falsului ar fi notarul arădean Adrian Vlai, care a…colaborat indeaproape cu familia Colțeu. Însă, din cauză că lucrurile s-au petrecut în urmă cu peste 10 ani, fapta,deci infractiunea de fals , s-a prescris și, astfel, Adrian Vlai nu va mai răspunde în fața legii.Un act nul atrage nulitatea actelor subsecvente. Avocata Vasilica Coroiu spune că, potrivit acestui principiu de drept, procesul de revizuire a sentinței de retrocedare din 2006, care se judecă în acest moment la Făgăraș, ar trebui să aibă un deznodământ favorabil sătenilor din Nadăș.Surse juridice au declarat pentru Mediafax că ar fi fost falsificată inclusiv… semnătura Ecaterinei Mairovitz de pe un act adițional care prevedea că toate proprietățile acesteia ar urma să fie moștenite de familia Colțeu.

Povestea incredibila a retrocedării satului Nadăș începe acum 12 ani, când arădeanca Ecaterina Mairovitz, pe atunci în vârstă de 93 de ani, ar fi redactat un testament prin care își lăsa întreaga avere vecinilor care o îngrijeau: soții Viorica și Mihai Colțeu.
Din documentele Ecaterinei Mairovitz  reieșea că ar fi fost strănepoata de soră a soției lui Iosif Grosz, nobil maghiar care deținuse pământurile din Nadăș la începutul secolului XX.Mairovitz a murit în 2004, la scurt timp după ce ar fi semnat controversatul testament. Apoi, familia Colțeu a apelat la justiție pentru a intra în posesia „moștenirii”: un sat întreg.
Pare greu de crezut dar in numai 2 ani , prin hotărâre definitivă a Judecătoriei Ineu (județul Arad), Viorica și Mihai Colțeu deveneau proprietarii Nadășului. Sătenii nu știau nimic. Mai mulți localnici au povestit  cu indignare că nu au fost chemați niciodată la procesul finalizat în 2006 cu o sentință prin care întregul pământ al satului le revenea soților Colțeu. Istoria acestui caz revoltător va continua însă, pentru că, din 2006 încoace, zeci de oameni din Nadăș și-au pierdut agoniseala de o viață în favoarea familiei Colțeu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.