Monica Macovei, fost pocuror la „Gara de Nord“, mare denigrator al Romaniei la Bruxelles!
Monica Luisa Macovei (fiica fostului securist lt.col. Gherghescu) s-a nascut pe 4 februarie 1959 in Bucuresti. Este „divortata spectaculos” si are in intretinere un copil minor, Remus Radu Macovei. Fostul sot al Monicai, originar din Giurgiu, Valentin Macovei, este procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 3. Absolventa de Drept la Bucuresti, promotia 1982, Monica Macovei a fost repartizata, cu sprijinul lui taticu ca procuror in cadrul Procuraturii Giurgiu. La scurt timp procurorul Monica Macovei s-a transferat la Procuratura Sectorului 1 din Capitala, unde a functionat pana la inceputul anului 1990, unde a instrumentat dosare din domeniul transporturilor. Surse din justitie afirma ca ea s-a implicat in celebrul dosar „Gara de Nord“, o cauza care i-a vizat pe maruntii comercianti din zona. Un cotidian central a afirmat ca, dupa ce s-a transferat in Bucuresti, in conditiile in care „nu avea o cariera in spate“, Monica Macovei „a fost desemnata sa supravegheze Militia Transporturi“.
In 1990, a devenit seful faimosului Birou de supraveghere cercetari penale, din cadrul Procuraturii Bucuresti, iar, in 1993, este promovata in cadrul Parchetului General. Din anul 1992, Monica Macovei incepe sa-si caute pregatiri profesionale in strainatate. Astfel, in perioada 1992-1994 isi pregateste masteratul la Universitatea Central-Europeana (SUA/ Ungaria), de unde obtine titlul Master of Law (LLC).
Tot in 1994, s-a „lipit” la un seminar de Drept international public la Salzburg si la un curs de Teoria si practica drepturilor omului de la Universitatea Birmingham. Un an mai tarziu, urmeaza un curs similar la Universitatea Abo, Finlanda. Este de inteles de ce Monica Macovei n-a mai fost interesata, in toata aceasta perioada, de meseria de procuror din care, in 1997, avea sa se retraga prin demisie.
Se vorbeste ca, mai mult pe persoana fizica persoana Macovei a fost „promovata” si introdusa acolo de catre „factori” de la Bucuresti. A fost bagata si la o Scoala de jurnalism Soros la Bucuresti, apoi consultant la Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), functii pe care le va ocupa pana in 2004.
Dupa demisia din functia de procuror in cadrul Parchetului General (1997) unde se … suspendase, ea devine avocat si expert/consultant pentru Federatia Internationala Helsinki,Centrul European pentru… Drepturile Rromilor, UNDP etc. Iar din 2001, chiar presedinta a organizatiei APADOR-CH, de unde o alege Basescu ditamai… ministru al justitiei
Macovei si Securitatea
Dupa numirea in functia de ministru al justitiei, atat tatal ei, cat si fostul sot al Monicai Macovei au fost devoalati in presa, ca fosti ofiteri de securitate. In primul caz, s-a declansat chiar un adevarat scandal in urma publicarii, intr-un cotidian central, a memoriului unei persoane cu ceva probleme psihice,care il acuza pe tatal Monicai Macovei, pe care l-ar fi identificat drept un „securist tortionar la Casa Poporului“ dupa 1981.Conform lui Buleandra, citat de presa, „ofiterul de securitate“ Vasile Gherghescu ar fi fost „la comanda trupelor de securitate“ de la Casa Poporului, unde ar fi instaurat un regim de teroare, Vasile Gherghescu fusese jurist la uzinele Semanatoarea, si nu seful trupelor de securitate de la Casa Poporului.
Cercetata de procurorul general N.Cochinescu, pentru chiul si superficialitate
Primul scandal serios cu care s-a confruntat Monica Macovei a fost la sfarsitul lui 1996, cand procurorul general Nicolae Cochinescu a comandat un control al activitatii acesteia. La acea data, Macovei era procuror in Parchetul General, Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica – Serviciul pentru drepturile omului si criminologie. Controlul comandat de Nicolae Cochinescu a fost executat de seful Monicai Macovei, procurorul Adrian Vlad, si prezentat ulterior procurorului general de catre procurorul-inspector Mihai Carstea.
S-au vizat, in mod deosebit, doua aspecte: numarul dosarelor repartizate si nesolutionate in timp rezonabil, si prezenta la serviciu a Monicai Macovei. Referitor la primul aspect, s-a descoperit ca, din lucrarile repartizate in perioada 1993 – noiembrie 1996, procurorul Monica Macovei lasase nesolutionate 198 de dosare repartizate astfel: 5 din 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 si 93 din 1996.
Dintre toate aceste lucrari au fost justificate, pana la incheierea controlului,doar 117 dosare. Verificarile au mai relevat ca, in perioada 1994-1996,
Monica Macovei si-a aranjat sase plecari in strainatate la simpozioane“, iar, in 1996, a absentat de la serviciu in perioadele 1 august-15 septembrie (concediu de odihna), 3-18 octombrie (concediu medical) si 17, 18, 29 si 30 octombrie.
Monica Macovei a mai fost acuzata ca intarzia zilnic la program, comparativ cu punctualii sai colegi. Deci o chiulangioaica! Pentru a o pedepsi disciplinar pe Macovei, seful acesteia a inclus in raportul de control inclusiv faptul ca… Monica Macovei i se adreseaza prin „biletele“…
Din continutul unui astfel de bilet, scria procurorul inspector Carstea, mai deducem si atitudinea sa superficiala in legatura cu modul „operativ” de solutionare a plangerilor venite de la cetateni, precum si modul agresiv in care intelege sa se poarte cu colegii de serviciu“…
Evident, cu astfel de probe la dosar, Nicolae Cochinescu i-a propus sanctionarea disciplinara. Cum a raspuns Macovei? „Intr-un conflict cu procurorul general de atunci, mi-am dat demisia pe principiul «daca nu-ti dai tu demisia, mi-o dau eu»…
”Cercetarea disciplinara s-a declansat pentru ca, fara aprobare eu am plecat trei zile la Bruxelles, Cand m-am intors, mi-am dat demisia pentru ca ma… jucasem destul. Voiam sa lucrez serios in domeniul drepturilor omului“, a declarat Monica Macovei.
Fișă scurtă cu …agoniseala
Meseria de militant pentru apararea drepturilor omului s-a dovedit a fi, pentru Monica Macovei, o indeletnicire extrem de banoasa. Ea i-a adus actualului ministru al justitiei mai multe case, terenuri, autoturisme si conturi in banci.
In ultimul an de militantism, a castigat, oficial, prin cabinetul individual „Monica Macovei“, 152 milioane lei, iar din activitati de „cercetare stiintifica“ la APADOR-CH, doar 26,57 milioane lei.
Anul urmator, dupa ce a devenit ministru al justitiei, ea a mai primit, de la Strasbourg, in activitati de „asistenta juridica prestata anterior anului 2005“ suma de 146 milioane lei.
Din salariul de la Ministerul de Justitie a incasat, in 2005, aaproape 900 de milioane. De asemenea, Macovei are nu mai putin de 16 conturi si depozite bancare in Romania si Franta, in care detine 29.432,27 dolari, 20.646,27 euro si 55.518,65 RON.
La capitolul terenuri, detine trei intravilane in comuna Limanu din judetul Constanta (langa statiunea 2 Mai), cumparate astfel: in 1994 a achizitionat, impreuna cu familia Gherghescu, un teren de 344 mp, in 2004 a mai cumparat 1.300 mp cu o valoare de 46.800 RON, iar anul trecut a cumparat, in aceeasi localitate, alti 425 mp cu o valoare de impozitare de 52.755 RON.
Cel mai bine sta insa la numarul de case, ea avand astazi patru locuinte: jumatate dintr-o casa de vacanta construita in comuna Limanu-Constanta, cu o suprafata de 42,58 mp , doua apartamente de 66,35 mp si 30,47 mp cumparate in 2001 si situate in Bucuresti pe str. Arghezi nr. 23, cu o valoare totala de impozitare de 114.838 RON.
In declaratia de avere a procurorului Valentin Macovei, fostul sot al Monicai, la capitolul locuinte figureaza o casa de vacanta in 2 Mai, detinuta impreuna cu „Gherghescu“, aceasta fiind, oficial, singura legatura ramasa, in acte, intre familia Monicai si Valentin. (Dan Badea)