Monumentele eroilor braşoveni, la Muzeul Casa Mureşenilor
Judeţul Braşov are 144 de monumente sau cruci memoriale dedicate eroilor care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial. Monumentele au fost fotografiate şi reunite pe mai multe panouri expoziţionale şi pe o hartă
Judeţul Braşov are 144 de monumente sau cruci memoriale dedicate eroilor care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial. Monumentele au fost fotografiate şi reunite pe mai multe panouri expoziţionale, dar şi pe o hartă, care va fi distribuită liceenilor braşoveni.
De 1 Decembrie, expoziţia va putea fi văzută la Muzeul Casa Mureşenilor.
Pana sa realizeze panourile expoziţionale şi cele 8.000 de hărţi care propun traseul monumentelor, specialiştii muzeului au făcut fotografii şi au cules informaţii timp de două luni în întreg judeţul.
Sursa de inspiraţie pentru proiect a fost cartea „Jertfă şi recunoştinţă”.
Eroi şi monumentele lor din Ţara Bârsei, Ţinutul Cohalmului şi Ţara Făgăraşului”, apărută în 2001. Primul liceu la care a poposit expoziţie este Colegiul de Științe ale Naturii „Emil Racoviță” Brașov, iar elevii au fost foarte încântaţi de hărţile primite. Ba chiar au descoperit lucruri noi în localităţile din care provin.
Unele monumente sunt în cimitirele unor Biserici germane sau maghiare, dar cele mai multe au fost ridicate de comunitatea românească.
Cel mai spectaculos este Monumentul Victoriei din Ungra, care reprezintă o femeie. Dacă cele mai multe monumente sunt în stare bună, altele sunt în paragină.
De 1 Decembrie, expoziţia va putea fi văzută la Muzeul Casa Mureşenilor. Din 3 decembrie va fi la un liceu din Zărneşti, în 10 decembrie, la Rupea, în 17 decembrie, la Făgăraş, iar în 14 ianuarie 2019, la Săcele.
Proiectul „Monumentele Eroilor Primului Război Mondial din Județul Brașov” este dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri, finanțat de Consiliul Județean Brașov și implementat de Muzeul „Casa Mureșenilor”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.
Vifor Rotar