Moody’s: Romania intr-o recesiune economica dificila
Romania va inregistra o recesiune economica dificila, arata un raport Moody’s, citat de Mediafax. Totusi, agentia de rating anticipeaza ca tara noastra ar trebui sa evite un colaps major, avand in vedere datoria relativ scazuta a sectorului privat si dependentei reduse de comertul exterior.
„Exista dovezi ample ca economia incetineste rapid in prezent. Sectoarele orientate spre export isi reduc productia si industria constructiilor merge din ce in ce mai prost. Lichiditatea de pe piata locala s-a imbunatatit oarecum fata de luna februarie, dar banca centrala inca mai mentine dobanzile la un nivel ridicat, pentru a sprijini moneda”, se arata in raportul Moody’s.
Expertii agentiei de rating anticipeaza ca economia Romaniei va scadea in acest an cu 4%, dar isi va reveni in 2010, cand va inregistra un avans de 0,3%. Romania a avut in 2008 o rata de crestere economica de 7,1%.
Punctele tari pentru sectorul de creditare din Romania includ: integrarea economica si financiara in UE, care sprijina investitiile si restructurarea la nivel microeconomic, datoria guvernamentala redusa si sprijinul de la Fondul Monetar Internatinal (FMI) si Uniunea Europeana, care diminueaza vulnerabilitatile impuse de dezechilibrele macroeconomice.
Pe de alta parte, provocarile pentru sectorul de creditare din Romania includ controlul deficitului bugetar, in contextul recesiunii economice si finantarii limitate, riscurile pentru stabilitatea macroeconomica, impuse de inratatirea situatiei economice, datoria externa mare si deficitul de cont curent ridicat, si procesul oprit de reforme structurale.
Moody’s anticipeaza ca rata anuala a inflatiei se va reduce, de la 6,3% anul trecut, la 4,9% in 2009 si la 3,7% in 2010.
In acelasi timp, agentia estimeaza ca deficitul bugetar se va diminua de la 5,2% din PIB in 2008 la 5,1% in acest an, peste tinta fixata de FMI de 4,6% din PIB, si la 4% din PIB anul viitor. Referitor la datoria guvernamentala, Moody’s considera ca indicatorul se va majora treptat, de la 16,3% din PIB in 2008 la 22,5% din PIB in acest an si la 29,3% din PIB in 2010.
Pe de alta parte, expertii agentiei previzioneaza ajustarea semnificativa a deficitului de cont curent la 7,1% din PIB in 2009 si la 6,8% din PIB in 2010.