Morcovul (Daucus carota)- partea a I-a
Face parte din familia ombelifere, fiind una din cele mai pretioare legume pentru om.
Este originar din Afganistan, unde crestea in stare salbatica. Grecii si Romanii il utilizau ca planta medicinala.
Con?ine: carbohidra?i, albumine, caroten, vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP precum si calciu, potasiu si cupru fosfor, sodiu, asparagina etc.
Compozitia extrem de bogata in principii active face din morcov un aliment terapeutic de prima importanta de la sugari pana la omul adult.
Este una din legumele deosebit de valoroase datorita continutului ridicat de glucide si vitamine, indeosebi provitamina A.
Se utilizeaza :radacina, sucul, frunza uscata si semintele.
a. Proprietati :
– Antianemic
– Intareste imunitatea organismului
– Remineralizant
– Depurativ
– Diuretic
– Vermifug
– Cicatrizant al ranilor
b. Indicatii
? Uz intern:
– Astenii
– Demineralizant
– Anemii
– Marirea acuitatii vizuale
– Enterocolite
– Ulcere gastrointestinale
– Colibaciloza
– Afectiuni pulmonare
– Icter
– Cancere
– Constipatie
– Diaree
? Uz extern:
– Plagi
– Furuncule
– Ulcere cutanate
– Dermatoze
– Crapaturi ale pielii
c. Modul de folosite:
– Suc de morcovi: de la 50-500g pe zi (dimineata si seara)
– Decoct de morcovi si aplicatii de morcovi dati pe razatoare sau cataplasme de frunze proaspete
d. Terapii:
? Uz intern:
– Anemie: 100 ml de suc de morcov, 400 g de zahar. Se amesteca sucul cu 200 ml de apa minerala (un castronel). Se adauga zaharul, dizolvat in prealabil prin fierbere pe abur, pana la obtinerea unui sirop. Se ia cate o lingurita de preparat, de opt-zece ori pe zi.
– Anorexie: 5 g de seminte de morcov macinate. Se lasa sa infuzeze intr-un vas cu apa clocotita, timp de 15 minute, dupa care se filtreaza preparatul. Se bea un pahar inainte de fiecare masa.
– Boli de plamani –O veche reteta din Apuseni – intr-un vas de lut se pune jumatate de cana de suc de morcovi, o lingura mare de miere si doua galbenusuri de ou. Se amesteca totul bine, dupa care se incalzeste putin pe foc (pana ajunge la temperatura corpului), dupa care se bea cu inghitituri mici. Se bea zilnic pe o perioada de lunga.
– Cancer– Se spune, ca boala canceroasa nu mai avanseaza in cazul cand organismul este hranit in exclusivitate cu suc de morcov. Bolnavul se va hrani in primele trei zile doar cu suc de morcov 1,5 – 3 litri pe zi. Apoi, gradat, va introduce si sucul de mere in alimentatie, vreme de alte doua-trei zile, abia apoi trecand la alimente solide, dar numai netrecute prin foc
– Colita de putrefactie – se mananca 1/2kg de morcovi dati prin razatoare, cu putina sare si ulei de masline presat la rece.
– Diaree-15 g de seminte de morcov sub forma de pudra. Se lasa sa fiarba in 300 ml de apa timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea o jumatate de pahar dimineata, pe stomacul gol, o alta jumatate de pahar cu o ora inainte de cina si inca una cu o jumatate de ora inainte de culcare.
– Dispepsie– 5 g de morcov deshidratat (praf). Se lasa sa fiarba in 300 ml apa, timp de zece minute si se strecoara. Se bea cate o jumatate de pahar cu zece minute inainte de fiecare masa principala. Se bea incet si, de preferinta, caldut.
– Gastrita– se face suc din150 g de morcovi bine spalati si uscati si se bea diluat cu apa minerala si miere. Se bea de 3 ori pe zi: dimineata, pe stomacul gol, dupa-amiaza si cu o jumatate de ora inainte de culcare.
– Intarirea vederii – La schimbarea anotimpurilor, se face o cura de doua saptamani in care se bea in fiecare dimineata un pahar de suc de morcov, pe stomacul gol.
– Tulburarile de crestere – Se face o cura in care se consuma zilnic, dimineata si seara, pe stomacul gol, o combinatie din 100 ml suc de morcov si 100 ml lapte. Tratamentul dureaza 21 de zile. (va urma)