Morti dupa munca

Morti dupa munca

0 660

Ancheta in cazul femeii din Bucuresti moarta de epuizare la serviciu este in plina desfasurare. Inspectorii ITM, dar si Politia, fac cercetari pentru a descoperi cui apartine vine pentru ca un angajat a ajuns sa cada – la propriu – mort de oboseala la locul de munca. Grotescul este intregit de nedreptatea situatiei, in care sute de mii de romani nu-si mai gasesc loc in sistem si sunt aruncati in somaj, in vreme ce altii nu se mai dau dusi de la locul de munca si ajung sa-si piarda viata doar ca sa nu-si piarda locul de munca pentru ca nu au indeplinit nu stiu ce indicatori. Acelasi grotesc debordeaza din miile de cazuri in care directori inutili, dar care incaseaza averi de la serviciu, se tin cu dintii si cu hotarari judecatoresti de fotoliile deselate in care isi cuibaresc osanzele, iar oameni simpli nu pot sa-si pastreze locul de munca decat cu pretul vietii.
Cazul bucurestencei decedate de epuizare la serviciu s-ar putea repeta oricand la Brasov. Inspectoratul Teritorial de Munca Brasov primeste frecvent plangeri in care angajatii isi reclama angajatorii ca ii exploateaza la locul de munca. Inspectorii ITM au descoperit ca mai multi patroni nu le platesc salariatilor orele suplimentare, nu le acorda repaus saptamanal, concediu de odihna sau spor de noapte.
Nerespectarea prevederilor legale cu privire la munca suplimentara, a repausului spatamanal si a muncii pe timp de noapte este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenzi intre 1500 si 3000 lei.
In majoritatea covarsitoare a cazurilor, sanctionarea vinovatilor nu se poate face din pricina faptului ca angajatii se tem sa vorbeasca in cursul descinderilor pe care le fac inspectorii ITM la sediile institutiilor reclamate. De teama sa nu-si piarda slujba, chiar asa neplatita si impovaratoare cum este, salariatii prefera sa treaca sub tacere abuzurile angajatorilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.