Mos Nicolae pe glob: Germania
In zonele romano catolice din sudul Germaniei, de pilda bavaria, Mos Nicolae este vazut ca un episcop ce-si face aparitia cu barba in vant si suita episcopala. Casele sunt curatate, iar copiii isi lustruiesc ghetele pentru a fi pregatiti astfel pentru vizita Mosului.
In seara de 6 decembrie copiii lasa in ghete scrisorile catre Sfantul Nicolae, impreuna cu morcovi sai alte alimente pentru calul sau magarul acestuia. Ghetele astfel pragatite sunt puse, dupa cum stie fiecare, afara la usa, sub pat, la geam, astfel incat Mos Nicolae sa le gaseasca si sa lase daruri.
Daca au fost cuminti, copiii gasesc ghetele pline cu dulciuri, fructe si nuci. Daca in schimb au fost rai, ei vor gasi cartofi, carbune sau celebra nuielusa, care apare si in traditia romaneasca.
Copiii spun poezii (iata una dintre ele, poate va este cunoscuta celor care ati studiat germana : Lieber Guter Nikolaus/Komm in unser Haus/ Leer dein volles S?cklein aus ! Lieber guter Nikolaus) si canta in onoarea mosului, ba unii chiar ii pregatesc mici cadouri. Sunt si cazuri in care Mosul vine in vazul tuturor si noaptea, pe cand cei mici dorm. Cineva o face pe Mos Nicolae. Prietenii si vecinii se aduna laolata spre a se bucura impreuna de eveniment.
Sunt aprinse lumanarele, se spun povesti si se canta si toata lumea asteapta cu infrigurare un ciocanit. Cand acest ciocanit se aude, toti stiu ca este mult asteptatul Mos care aduce cadouri. El vine cu o uriasa carte aurita si cu un sac greu, plin de daruri.
Copiii il intampina si urmeaza "interogatoriul": Ai fost cuminte ? Ti-ai facut temele ? Iti pastrezi camera curata ? Iti ajuti parintii? De regula cei mici raspund afirmativ, fie ca este sau nu asa, iar Mosul isi deschide sacul cu surprize. In functie de zona sunt si obiceiuri specifice.
In Stuttgart , de exemplu, copiii se imbraca in Mos Nicolae si merg din usa in usa pentru a cere dulciuri. In alte parti ale Germaniei, Mos Nicolae este unul si acelasi cu Mos Craciun si vine de Craciun.
In alte parti vine pe 5 Decembrie ca si la noi. Influenta altor popoare, televiziunea, noile conditii socio-economice, face ca obiceiul sa se adaptaze la reguli noi. (traducere si adaptare dupa stnicholascenter.org)