Mostenirea Cancescu:
Cladirile de patrimoniu ale CJ Brasov sunt implicate in 19 litigii
O hotarare de guvern interzice unei institutii sa mai dea in administrare altei institutii un obiectiv din patrimoniul sau. Practic, o parte din muzeele, turnurile si cladirile din subordinea forului judetean risca sa ramana inchise si fara lucrari de intretinere din cauza unor noi chichite birocratice
O noua lege incurca si mai mult problemele patrimoniale ale cladirilor din subordinea consiliului judetean. O hotarare de guvern interzice unei institutii sa mai dea in administrare altei institutii un obiectiv din patrimoniul sau.
Practic, o parte din muzeele, turnurile si cladirile din subordinea forului judetean risca sa ramana inchise si fara lucrari de intretinere din cauza unor noi chichite birocratice.
Desi in ultimul an si jumatate conducerea administratiei judetene a rezolvat o parte din litigiile mai multor monumente din subordine, mai exista 19 litigii privind mai multe cladiri.
O parte din acestea apar in evidentele consiliului judetean insa in cartea funciara sunt pe numele municipiului Brasov.
Pentru Muzeul de Arta si cel de Etnografie sefii consiliului judetean s-au inteles cu reprezentantii Bisericii Evanghelice care detin spatiile in care functioneaza muzeele si vor plati chirie pentru ca activitatea celor doua institutii sa poata continua.
Si pentru sediul Bibliotecii Judetene Consiliului Judetean va plati o chirie lunara care va fi renegociata in urmatoarele saptamani.
Dupa lungi procese, Casa Baiulescu este acum a consiliului judetean. Sunt insa multe cladiri care au situatia patromoniala nelamurita. Olimpia, Agrement, Tunurile, Bastionul Postavarilor, Casa Sfatului sunt doar cateva din cladirile cu probleme patrimoniale.
In conditiile noii legi, mai multe obiective turistice din municipiu dar si din judet risca sa ramana cu lacatul pe usa sau sa nu se poata efectua nici o interventie pana la clarificarea situatiei lor patrimoniale.
Vifor Rotar