Motiune de cenzura pe chestia Codurilor?
Asa ceva a declarat, fara semnul intrebarii, presedintele PNL, Crin Antonescu, in caz ca Guvernul isi asuma raspunderea pentru cele patru acte normative: Codul Penal, Codul de Procedura Penala, Codul Civil, Codul de Procedura Civila. Decizia depunerii motiunii de cenzura a fost luata in unanimitate de Delegatia Permanenta a partidului, ea fiind „o decizie de natura politica”.
„Daca Guvernul Boc isi va asuma raspunderea asupra Codurilor, ca procedura parlamentara, va incerca sa le treaa fara fara dezbatere prin Parlament, atunci parlamentarii nostri vor initia o motiune de cenzura”, a declarat Crin Antonescu.
Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a mentionat ca Norica Nicolai, Renate Weber si Smaranda Enache au fost mandatate „sa pregateasca ofensiva Pnl contra prevederilor aberante din aceste Coduri”.
Crin Antonescu a mai precizat: „Suntem categoric de parere ca este un subiect si un camp legislativ mult prea important pentru a fi trecut prin procedura asumarii raspunderii. Nu suntem singurii in aceasta opinie – dupa cum cunoasteti ONG-uri diverse, cu diverse simpatii politice as putea sa spun, au ridicat serioase semne de intrebaresi au cerut discutarea foarte serioasa si temeinica a acestor Coduri. Avem nevoie de ele de multa vreme, dar nu inseamna ca trebuie sa le trecem intr-un ‘hei-rup’ care sa ne provoace mai multe daune decat efecte pozitive.”
Iar Bogdan Olteanu, deputat PNL, completeaza: „PNL va cere imperativ Guvernului ca dezbaterea Codurilor sa se faca potrivit procedurilor parlamentare normale.”
De fapt, ce intentioneaza guvernantii prin asumarea raspunderii – si aici trebuiesc avuti in vedere in principal portocalii din Guvern, fara a-i scoate chiar ingerasi pe ce albastri? Nu este greu de dedus daca te uiti putin la modificarile ce se vor aduse: in niciun caz nu poate fi vorba de ceva in folosul eradicarii coruptiei si marii infractionalitati, ceea ce indeamna gandul spre incercarea de acoperire a unor afaceri si afaceristi, in impletitura acestora pe deasupra politicului, si chiar spre spalarea lor ca nevinovati. Nu voi insira toate modificarile, s-a tot vorbit despre ele si orice om normal isi da seama ca, cel putin o parte, sunt neavenite. Pentru ca, in viziunea specialistilor pusi sa cloceasca aceste modificari, pericolul social nu il prezinta marele afacerist care trage tunuri, indiferent ca il cheama X sau Y si are burtoiul plin de pacate financiare, ci acela care a furat o gaina sau o paine, fapte condamnabile si ele, dar una este sa pagubesti cateva persoane si alta sa o faci pe spinarea a catorva milioane, dupa care sa razi in buda ca ce destept esti si cum i-ai fraierit.
Pe deasupra, cum s-a tot subliniat de unii sau altii, UE nu cere Romaniei o rezolvare urgenta a problemei Codurilor, ci chiar indeamna, indirect,la o gandire matura, asa ca aceasta graba, prin asumarea raspunderii, da, la randul ei, de gandit. Caci in actualele imprejurari, cand zilnic lupta politica se intensifica din binecunoscutele motive, numai graba nu poate fi o solutie.
Dan Bota