Motiunea cade, Guvernul Boc ramane
Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR privind Legea salarizarii unitare a bugetarilor, asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea, a fost respinsa cu 112 voturi pentru, 137 impotriva si doua abtineri. Pentru a fi adoptata, motiunea ar fi trebuit sa intruneasca 236 de voturi, de doua ori mai mult decat semnaturile initiatorilor.
PD-L s-a razgandit si a decis sa voteze impotriva motiunii depuse de liberali si de minoritatea maghiara, dupa ce in cursul diminetii anuntase contrariul.
Mircea Toader, liderul grupului democrat-liberal din Camera, a precizat ca parlamentarii PD-L vor vota cu bilele la vedere, pentru a elimina orice ambiguitate.
Crin Antonescu – Mergeti repede, dar mergeti cu o viteza astronomica inapoi
La tribuna Parlamentului a urcat si presedintele liberal Crin Antonescu. Liderul PNL a comparat situatia actuala a Romaniei cu un tren, in care guvernul, in frunte cu Emil Boc, chefuieste in locomotiva, in timp ce vagoanele, in care se afla poporul, s-au decuplat si au deraiat. „Domnule prim ministru, sunteti ca un mecanic de locomotiva beat. Beat de euforia reformei”, a inceput Antonescu, criticand vehement Legea salarizarii unitare a bugetarilor si declaratiile premierului Emil Boc.
Cele mai importante declaratii ale liderului PNL:
• Sunteti, impreuna cu guvernul dumneavoastra, ca un mecanic de locomotiva beat, beat de euforia reformei.
• Va inchipuiti ca, dupa 20 de ani, Romania beneficiaza de reformele Boc, reformati statul si chefuiti in locomotiva, faceti adevarate orgii, va fugariti intre dumneavoastra, incercati sa va aruncati unul pe altul.
• Veniti cu cifre extraordinare, de-mi vine sa-mi retrag semnatura de pe motiune.
• Chiar asa de bine e in Romania? (…) Chiar ne puteti minti pe toti ca ati negociat, ca ati cazut de acord? Mergeti repede, dar mergeti inapoi, mergeti cu o viteza astronomica inapoi.
• Veti continua sa prezentati legea ca pe triumful reformei. Reforma presupune curaj, nu e intodeauna populara si in mine veti avea intordeauna un partizan. Dar ceea ce faceti acum nu are nimic de-a face cu reforma.
• Se nastea un copil de cand guvernul precedent nu mai guverneaza si dumneavoastra il tot faceti vinovat de toate relele acestei societati.
Emil Boc – PNL si UDMR au prezentat o auto-motiune
Intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului, premierul Emil Boc a declarat ca „aceasta motiune este, in fapt, o auto-motiune indreptata impotriva initiatorilor ei”. Majoritatea criticilor pe care le formuleaza PNL si UDMR prin motiunea de cenzura sunt critici la adresa vechii guvernari, „care a avut incapacitatea sa formuleze un astfel de proiect de lege” si care „si-a dat cu stangul in dreptul” si a decis sa porneasca impotriva solutiilor pe care le-a propus, a precizat Boc.
Cele mai importante declaratii ale premierului:
• Guvernul anterior a adoptat setul de principii care sa stea la baza legii salarizarii unice.
• Exact aceleasi principii au fost adoptate si de actualul Guvern si le-am pus in practica.
• Cand sunt seriosi cei care pana anul trecut au guvernat tara? Atunci cand au propus acele principii sau acum cand noi avem forta sa facem reforma.
• PNL a avut curajul sa abordeze problema salarizaii bugetare abia atunci cand a fost sigur ca nu mai poate face nimic, adica in prag de alegeri.
• Acum, tot ei se intorc impotriva propriului lor proiect.
• Aceasta motiune este impotriva dumneavoastra si a incompetentei.
PD-L si PSD nu participa la votul motiunii
In cursul diminetii, parlamentarii PD-L si PSD au anuntat ca nu vor parasi sala la momentul votului, dar nici nu isi vor exprima optiunea.
Deputatul PD-L Ioan OIltean a precizat ca democrat-liberalii vor fi prezenti in sala, pentru a exista cvorumul necesar, dar nu vor participa la votul motiunii. Motivul: PD-L nu vrea sa existe vreo suspiciune privind votarea, de catre unii dintre parlamentarii sai, a motiunii de cenzura, temere exprimata anterior de PSD.
Social-democratii au anuntat, prin vocea ministrului Sanatatii, Ion Bazac, ca nu participa la vot deoarece PSD este solidar cu proiectele de legi ale Guvernului.
Liberalii, in schimb, au afirmat ca vor vota cu bilele la vedere, pentru a nu exista semne de intrebare privind optiunea PNL.
La deschiderea dezbaterilor, in sala erau prezenti 336 de parlamentari, 135 de deputati si senatori fiind absenti, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.
Textul motiunii, intitulata „Guvernul PDL-PSD a hotarat: Decat munca fara rost, mai bine putin si prost”, a fost citit de liberalul Eugen Nicolaescu.
Semnatarii motiunii de cenzura – parlamentarii PNL si UDMR – cer blocarea proiectului salarizarii unitare in sistemul bugetar si demisia actualului guvern. Ei spun ca aplicarea legii pe timp de recesiune economica ar agrava problemele din viata oamenilor.
PNL si UDMR mai sustin ca afirmatiile guvernului potrivit carora, prin lege, salariile vor ingheta dar nu se vor diminua, reprezinta o minciuna pentru ca venitul lunar al bugetarilor va fi mai mic, prin includerea sporurilor in baza de calcul si aplicarea impozitului legal.
Senatorii si deputatii opozitiei sustin ca, prin asumarea raspunderii asupra salarizarii unitare, guvernul ignora principiul solidaritatii sociale si promoveaza discriminarea intre diversele categorii de personal bugetar.
Sursa: HotNews.ro