Motiunea de cenzura a cazut!

Motiunea de cenzura a cazut!

0 134

Motiunea de cenzura „Opriti genocidul social!”, initiata de 120 de parlamentari PSD+PC a fost respinsa, marti, de plenul reunit al Parlamentului, a anuntat secretarul democrat-liberal al Senatului Gheorghe David.
„Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului au constatat ca din cele 425 de voturi corect exprimate, 228 de voturi au fost in favoarea motiunii de cenzura, impotriva acesteia fiind exprimate 197 de voturi. Trei voturi au fost considerate nule”, a declarat David.
Pentru aprobarea motiunii de cenzura erau necesare 236 de voturi. Votul a fost secret, cu bile.
Initial, chestorul Senatului Ioan Chelaru anuntase, neoficial, ca s-au inregistrat 231 de voturi „pentru”.
Respingerea motiunii de cenzura inseamna ca proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care reduce pensiile cu 15% si salariile bugetarilor cu 25% a fost adoptat.

Dezbaterea motiunii de cenzura
Dezbaterile pe marginea motiunii de cenzura initiate de PSD+PC s-au desfasurat, marti, in plenul Parlamentului, sub semnul unei dispute directe intre sustinatorii puterii si cei ai opozitiei.
Cele doua tabere de sustinatori, aflate in balcoanele salii, au fost asezate, in functie de simpatii – cei ai opozitiei aflandu-se in partea dreapta a salii, in dreptul PNL si PSD, in timp ce simpatizantii puterii in partea stanga, in dreptul deputatilor si senatorilor arcului guvernamental.
Opozitia a avut parte de mai multi sustinatori si mai vocali, in timp ce ceilalti au preferat mai mult sa aplaude in timpul discursurilor liderilor politici pe care i-au sustinut.

Sedinta de plen reunit a inceput cu o intarziere de aproximativ 30 de minute si cu o serie de interventii pe procedura, social-democratul Marian Saniuta alegand sa aduca un omagiu Luceafarului poeziei romanesti, Mihai Eminescu, la implinirea a 121 de ani de la moartea sa. El a citit si o strofa din poezia „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie” a lui Mihai Eminescu.
Motiunea a fost prezentata de senatorul PSD Dan Sova, care a starnit aplauze si scandari din partea invitatilor, in momentul in care a cerut demisia Guvernului.
Atmosfera s-a tensionat in momentul in care premierul a inceput sa-si sustina pledoaria, referitoare in primul rand la pensiile de lux ale parlamentarilor.
In acel moment, protestatarii au inceput sa huiduie, sa fluiere si sa strige „Rusine!”, „Hotii!”, „Demisia!”. Mai mult, ei au afisat lozinci impotriva Guvernului, dar si a presedintelui Traian Basescu, precum „Acarienii portocalii!”, „Rusine Boc!” sau „Votati motiunea!”.

Pe langa sindicalisti au protestat si reprezentantii Militiei Spirituale, care au afisat la randul lor o serie mesaje la adresa Executivului, precum „Guvernul Boc, o metafora a mortii”, „Acceptati razboiul in care mor soldati romani, dar nu acceptati revolte pentru un trai mai bun” sau „Anarhistii rup tastatura, pensionarii refuza dictatura”.

In acest context, discursul premierului a fost intrerupt de mai multe ori, insa el nu s-a aratat intimidat si a continuat sa vorbeasca de la tribuna.

Plenul a fost intrerupt si de nenumaratele drepturi la replica, senatorul PNL Mircea Diaconu remarcand ca dezbaterile s-au transformat intr-un festival interminabil, etern, de acuze reciproce.
Nici parlamentarii puterii nu au ramas netaxati in timpul interventiilor lor in plen, protestatarii scandand „Tradatorilor!”.
Mai mult, majoritatea deputatilor si senatorilor PSD si PNL au ales sa paraseasca sedinta in jurul pranzului pentru a merge la masa sau pentru a sta pe holuri la discutii, cand de la tribuna faceau declaratii parlamentarii puterii.
In acelasi timp, cei mai multi parlamentari care sustin Guvernul stateau in banci, preocuparea lor de baza fiind laptopurile, telefoanele mobile sau discutiile cu colegii.
Si premierul Emil Boc si-a luat mai multe pauze in timpul dezbaterilor, la doua dintre ele mergand in cabinetul presedintelui Camerei, Roberta Anastase, chiar in timpul in care presedintele PNL, Crin Antonescu, critica dur Guvernul.

Dezbaterile nu au avut pe fundal doar huiduielile sindicalistilor din interiorul si exteriorul Parlamentului, ci si o serie de incidente, in unele fiind implicati SPP-istii premierului. Un alt incident a fost generat de parlamentarii PSD, care l-au acuzat pe un politist ca ii filmeaza pe protestatari pentru a exercita presiuni asupra acestora. Incidentul a fost aplanat dupa ce camera de filmat a fost confiscata, secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, convocandu-l pe politistul protestatar la discutii despre incident.
Discutii au avut loc si in afara sali de plen, parlamentarii iesind in grupuri mici in functie de simpatii, vorbind, cel mai probabil, despre modul in care isi vor exercita votul cu privire la motiune. Unii dintre ei au facut chiar scurte declaratii in fata jurnalistilor, printre acestia si ministrii Elena Udrea sau Radu Berceanu.
Dincolo de lupta dintre cele doua tabere ale simpatizantilor a existat si o disputa directa intre parlamentari, care si-au adus reciproc acuzatii si jigniri. Radu Berceanu, intr-un schimb dur de replici cu Ludovic Orban, a avut parte si de un element de recuzita inedit, fiindu-i pus pe pupitrul tribunei de la care a vorbit o hartie igienica.
La dezbaterea motiunii de cenzura, mobilizarea ministrilor Cabinetului Boc a fost exemplara, toti reprezentantii Guvernului prezentandu-se la dezbateri. Doar ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a ales sa nu stea la prezidiu, ci in sala, alaturi de colegii sai independenti.
Masurile de securitate au fost sporite, apelandu-se la imprejmuirea zonei din fata biroului presedintelui Camerei, Roberta Anastase, dar si din fata unei intrari in sala de sedinte.

De altfel, parlamentarii opozitiei au acuzat in mod repetat masurile de securitate instituite in cladirea Legislativului, cerandu-i in premierului „sa-si retraga gorilele”.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.