Motiunea de cenzura: test electoral sau solidarizare politica

Motiunea de cenzura:
test electoral sau solidarizare politica

0 205

Dupa tatonarile si evaluarile obisnuite formatiunii maghiare presedintele UDMR, Marko Bela a declarat luni, ca Uniunea a decis sa semneze si sa elaboreze impreuna cu PNL motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc II.

PD-L nu a stiut sa negocieze?
UDMR nu a ratat, in cele aproape doua decenii de dupa 1989, sa fie la PUTERE decat in acest an. A gresit si cu o fractiune de secunda intarziere a gasit poarta Guvernarii Boc 1 inchisa. In ultimele intalniri ale liderilor maghiari de la Targu Mures s-a spus cu claritate ca „nu trebuie sa mai ratam” prezenta in formula de PUTERE. Se pare ca nu vor mai rata chiar daca Tokes, singurul europopaparlamentar, a incercat altceva.
UDMR a asteptat, a discutat (negociat), a sperat, a hotarat si in final a optat sa se alature acolo unde este mai multa PUTERE.
„Am decis ca impreuna cu PNL vom elabora o motiune de cenzura si o vom semna”, a afirmat Marko.
„Vrem sa fie motiunea de cenzura PNL-UDMR”, a raspuns presedintele Uniunii, intrebat daca lista de semnaturi este deschisa si colegilor de la celelalte formatiuni, fara sa dea un raspuns explicit privind eventualele semnaturi ale parlamentarilor PSD.
PD-L nu vrut sau nu au putut finaliza discutiile cu UDMR. Astfel PD-L, de ce i-a fost frica nu a scapat – izolarea politica. Dupa iesirea PSD din Palatul Victoria, Guvernul Boc 2 a ramas singur, la fel ca si partidul preocupat sa ocupe toate locurile ocupate de social democrati sau de resuscitarea fostei camarile. Despre grija revendicarilor celor care protesteaza in cea mai mare greva a ultimelor decenii – Dumnezeu cu mila.

Vor fi doua motiuni
PNL anutase ca lucreaza la finalul motiunii. Pentru depunerea unei motiuni de cenzura, este nevoie de semnaturile a 118 parlamentari, astfel ca grupurile PNL si UDMR ar fi suficiente pentru acest depunere. Insumarea parlamentarilor celor doua formatiuni (121) ar acoperi la limita necesarul de semnaturi. Spunem la limita pentru ca deja PD-L a reusit ruperea a trei-patru parlamentari de la PNL. Liberalii cat si celelalte formatiuni politice, trebuie sa se grabeasca sa nu „piarda” din randul lor si alti parlamentarii, „parati” in culorile lor politice.
Pentru ca motiunii de cenzura sa nu ramana un exercitiu retoric, pentru adoptare, este nevoie de sustinere si din partea altor formatiuni parlamentare.
Dupa o intalnire, la “drum de seara”, tarziu in noaptea de duminica spre luni, s-a luat o hotarare importanta pentru social-democrati – mobilizarea tuturor resurselor pentru lupta pana la capat cu Traian Basescu (a se retine: nu cu PD-L!!!). Astfel PSD a anuntat luni, prin Mircea Geoana, ca intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc II. Anunt contestat de anumiti baroni locali.
Ramane ca cele trei formatiuni politice (PNL, UDMR si mai ales PSD) sa-si armonizeze orgoliile (in decembrie 2008 nu au stiut sa rezolve aceasta problema) si sa treaca treba. Au de partea lor o cea mai mare parte din societatea romaneasca, poate singurul lucru pozitiv facut de Traian Basescu in cinci ani de mandat – mai multa solidaritate in interiorul clasei politice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.