Mucenici preparati la Sacele
Cine doreste sa vada si sa invete cum se prepara mucenicii la Sacele se poate duce astazi la Muzeul Etnografic din localitate, unde, incepand cu orele 10,00, vor putea asista la demonstratii privind prepararea traditionalilor mucenici.
La eveniment participa elevii Liceului Teoretic Gheorghe Moroianu.
Despre ziua de 9 martie se poate spune ca, in calendarul popular romanesc, aceasta are o dubla semnificaþie: celebrarea echinoctiului de primavara (atentie, nu cel astronomic!), care marcheaza inceputul anului agrar, si sarbatorirea celor 40 de sfinti mucenici, din calendarul crestin.
Acestia, adica 40 de soldati romani din timpul domniei imparatului Licinius, s-au declarat crestini, asa ca au fost osanditi, fiind tinuti o noapte intreaga, dezbracati, intr-un lac inghetat.
(De-al naibii ce e pielea pe mine ma intreb: unde or fi gasit la repezeala lacul acela inghetat, in insorita Italie? Sau i-o fi catarat pana sus, prin Alpi?)
Mama unuia dintre ei a stat toata noaptea si i-a incurajat, impartindu-le paine cu miere si nuca.
(Si iar e pielea afurisita pe mine: vedeti, de atunci s-a inventat pescuitul la copca.)
In toate zonele etnografice ale Romaniei exista obiceiul ca in 9 martie sa se faca diferite copturi in forma de om, albona, pasare sau colac. In Þara Barsei, dar nu numai, mucenicii (sau macinicii), au forma cifrei opt si se fierb in apa indulcita cu nuca.
Cat priveste remarcile mele din paranteze, nu va speriati. Doamne-Doamne m-a si iertat.
Dan Bota