Mugur Isarescu: De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci...

Mugur Isarescu:
De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci de antreprenori!

0 208

„De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci de antreprenori. De oameni care sa poata duce proiectele la capat. Suntem o tara care are prea multe proiecte incepute si neterminate. Peste 40 de mii de asemenea proiecte. Pentru mine, asta explica totul. Si de ce avem inflatie ridicata, si de ce avem alocat un buget pentru investitii, dar acest lucru nu se simte”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, la Forumul Economic CCG-Romania-Bucuresti.

Suntem dupa doi ani de corectie dureroasa
A durat mai mult decat am preconizat in 2008 si 2009 cand ne gandeam ca totul se va opri dupa un an. Datele pe care le avem in prezent ne arata ca exista o probabilitate mica ca dezechilibrele sa revina. Deficitul extern s-a redus de la 12-14% la circa 5%. Speram sa ramanem in aceasta zona, nivelul actual al deficitului poate fi finantat chiar prin investitii straine directe. Acestea ar putea fi de 4-5%, la care se adauga absorbtia-modesta deocamdata- a fondurilor comunitare.

„Politica monetara a fost anticiclica, dar la politica fiscala am ratat intelepciunea”
Ambele corectii – cea a deficitelor externe si fiscale – exprima prelungirea recesiunii in economie. Cartusele pe care le-am avut au fost trase de timpuriu, dar este posibil ca aspectul prociclic sa se atenueze in acest an. Asta ar insemna ca am iesit din cercul vicios. Politica monetara a fost anticiclica – am dat drumul si la RMO, am coborat dobanda – dar la politica fiscala am ratat intelepciunea.
Rolul BNR este acela de a spune investitorilor straini si potentialilor investitori ca fundamentele de dezvoltare ale economiei sunt stabile si sanatoase. Vrem sa le dam incredere ca vor investi intr-un mediu stabil si ca din punctul de vedere al Bancii Centrale ca sunt multe oportunitati de a investi aici, a mai declarat Guvernatorul.
Potrivit acestuia, economia este stabilizata si este pregatita pentru un nou ciclu de crestere sustenabila. „O crestere bazata pe factori care sa nu duca la revenirea dezechilibrelor din trecut ci sa duca la diminuarea lor”, a mai spus Isarescu.
Noi am insistat ca noul ciclu de crestere sa fie bazat pe productivitate, pe export. Cred ca trebuie sa invatam ceva din aceasta recesiune mai lunga: chiar daca avem scuza ca este primul ciclu indeplinit de tip capitalist pe care l-a trait economia romaneasca, ceea ce trebuie sa retinem este ca de acum inainte sa ne grabim incet, pentru a nu ajunge sa facem corectii in viitor.

Pentru orice investitor, o inflatie scazuta e un activ, nu un pasiv
„In privinta inflatiei, nu pot sa spun ca suntem optimisti. Inflatia este o boala foarte perfida. Pentru orice investitor, o inflatie scazuta e un activ, nu un pasiv. Daca inflatia e ridicata, tara respectiva nu va avea stabilitate. Avem motive de ingrijorare legate de inflatie, dar pot sa va asigure ca BNR isi va face datoria. Speram sa o aducem sub 4% pana la sfarsitul anului”, a mai spus Mugur Isarescu. In opinia Guvernatorului, o parte din inflatie e de natura fiscala- cresterea accizelor si a TVA.
Potrivit Guvernatorului, exporturile merg bine in Romania, Isarescu angajandu-se sa le sprijine in continuare. Si le vom incuraja in continuare. Investitiile pot atrage infrastructura, agricultura si energia. Finantarea in agricultura e la fel de importanta ca si antreprenoriatul. Cred ca trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agricol. Bancile si finantatorii sunt reticenti in a finanta micile suprafete.

Parafrazand spusele guvernatorului Mugur Isarescu credem ca tara noastra are nevoie mai degraba de oameni care sa slujerasca in primul rand interesele Romaniei!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.