Mugur Isarescu, majorarea taxelor …altadata!
Ultimele idei venite din zona guvernului legate de posibile majoarari a taxelor nu puteau sa trece fara o pozitionare a BNR. Majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, care se afla inca in recesiune, solutia pentru reducerea deficitului fiind diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a declarat, miercuri, ca cea mai buna alegere a autoritatilor ar fi sa urmeze intocmai reformele convenite cu FMI.
Intrebat daca societatea ar trebui sa accepte in aceste conditii si o majorare de taxe, guvernatorul a raspuns ca nici el si nici banca nationala nu sunt adeptii unei asemenea masuri.
„Dimpotriva, consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parerea mea este ca ar inrautati situatia, dar nici sa spun ca putem sa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, de cheltuieli bugetare mari, care – repet – merg spre 40%, uneori chiar mai mult, si cu venituri care nu pot sa fie mai mari de 30-31% din PIB”, a completat Isarescu.
Isarescu: Dobanzile din piata ar putea urca
Dobanzile din piata ar putea creste ca urmare a zvonurilor si parerilor exagerate privind influenta situatiei Greciei, desi pietele financiare romanesti s-au maturizat, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„Nu cred ca va fi cazul. Exista suficienta lichiditate, dar in momentele in care se cultiva o anumita panica, bineinteles ca pietele sunt sensibile si reactioneaza. Parerea mea este ca pietele financiare romanesti s-au maturizat, dar sunt inca sensibile la zvonuri si puncte de vedere exagerate, deci putem sa vedem si ridicari de dobanda”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.
Seful bancii centrale a explicat ca influenta din exterior va fi „micsorata la maxim”, in contextul in care bancile romanesti cu capital grecesc sunt foarte bine capitalizate, supravegheate si reglementate
El a aratat ca bancile romanesti cu capital grecesc se finanteaza in mare masura de pe piata interna, la dobanzi care sunt in prezent in scadere, iar pe piata monetara exista mai degraba un exces de lichiditate decat un deficit.
Isarescu a afirmat ca, pe langa atuurile pe care Romania le are la nivelul sistemului bancar, exista si unele avantaje la nivel macroeconomic, cum ar fi rezerva consistenta, dobanzile care sunt in continuare atractive, chiar daca au scazut, si institutiile de supraveghere puternice.