Mugur Isarescu: reduceti cheltuielile publice
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, saptamana trecuta, ca o solutie optima in aceasta perioada de criza ar putea fi reducerea cheltuielilor publice cu salariile si materialele, aratand ca anul 2009 este unul al corectiei dezechilibrelor din economie, impusa in primul rand din exterior de criza mondiala care a condus la retragerea de sume masive ce inundasera economia romaneasca.
”Banca Nationala isi va face datoria, va apara interesul national si isi va respecta obligatiile stabilite prin legea de functionare – stabilitatea macroeconomica, stabilitatea preturilor -, ar putea sa gaseasca si solutii nesperate, dar nu poate lucra singura. O corectie pe cursul de schimb, chiar daca teoretic este posibila, nu este deloc optimala. Creaza neincredere in evolutia cursului si nu pentru o zi sau doua, ci pentru o buna perioada de timp. De asemenea, reaprinde inflatia si este nedreapta, fiind platita exact de cei care n-ar trebui sa plateasca. In orice caz, din experienta noastra, nu se poate compara cu o corectie facuta in mod calculat, comprehensiv si intelept”, a spus guvernatorul BNR.
Acesta a aratat ca, ani de-a randul, societatea romaneasca nu a putut fi convinsa ca “un dezechilibru extern de peste 10 la suta din PIB nu poate dura la infinit: soseste un moment al corectiei, iar acesta poate sa fie foarte dureros”.
”Am ajuns la un deficit extern de 14 la suta din PIB, in 2007, la 13 la suta, anul trecut, iar in prezent, din orgoliu sau din inertie, se uita acest lucru si se vorbeste despre situatia anului 2009 ca fiind rupta de cea a anilor trecuti”, a aratat seful BNR.
Nu avem alternativa la acordurile cu UE, cu FMI si BM”
Referindu-se la optiunile pentru realizarea corectiei, Mugur Isarescu a spus ca, in momentul de fata, se incearca o compensare a rupturii din finantarea privata cu intrari de capitaluri publice.
”Avem un program de finantare de circa 10 miliarde euro in acest an, precum si un program optimal de ajustare, asa cum a fost el gandit prin cooperarea institutiilor statului, inclusiv a BNR, cu organisme ale Uniunii Europene si cele financiare internationale. Programul de ajustare se bazeaza pe realocarea cheltuielilor publice, iar aceasta se poate realiza luand bani din partea de salarii si cheltuieli materiale, care nu produc locuri de munca si venituri viitoare si a le indrepta spre investitii, spre domeniile care produc locuri de munca si venituri viitoare. Daca aceasta realocare a cheltuielilor publice, pe care o consider solutia optimala de ajustare, nu se va realiza, alta optiune este majorarea impozitelor. Ar fi exact ce nu ne trebuie in acest moment, ea ducand la adancirea recesiunii. Iar daca nici aceasta nu va fi realizata, optiunea pietei va fi ajustarea dura, de tip monetar”, a spus guvernatorul Bancii Nationale.
Dupa parerea sa, “reluarea dezbaterii, fara emotii si fara mize electorale, cu privire la programul de finantare si ajustare adoptat in 2009, este o obligatie a economistilor”.
”Nu cred ca avem alternativa valida si viabila la acordurile actuale cu Uniunea Europeana, cu FMI si Banca Mondiala”, a subliniat guvernatorul BNR.