Mugur Isarescu se lauda ca BNR nu apara bancile, ci deponentii acestora-6-7...

Mugur Isarescu se lauda ca BNR nu apara bancile, ci deponentii acestora-6-7 milioane de romani

0 217
Desi formal BNR a mai miscat cate ceva, masurile fiind doar de fatada, consecintele acestora nu au oprit dezastrul caderii economice din ultimii ani. De cateva zile Mugur Isarescu o da tot mai mult in populisme: BNR nu apara bancile, ci deponentii acestora 6-7 milioane de romani, din vara asta dobanzile la credite vor scadea, volatilitatea cursului nu a fost mare, BNR nu apara o banca comerciala sau bancile comerciale etc.
Iata cu ce a inceput saptamana cel mai longeviv
"Recomand incheierea unui nou acord cu Fondul pentru ca s-a dovedit a fi benefic. Un acord iti ofera o ancora si o credibilitate care iti permite sa te imprumuti mai ieftin pe pietele de capital. Nu cred ca Romania ar fi castigat o asemenea credibilitate daca statea doar pe picioarele ei. Asta este o realitate!" a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul briefingului de presa de luni.
El s-a referit in discursul sau la dobanzile percepute de bancheri, la impactul financiar al clauzelor abuzive, si la volatilitatea cursului de schimb. "Este in interesul bancherilor sa tina in bilanturi dobanzi mai mici dar platibile, decat dobanzi mari care sa le aduca credite neperformante", a spus Isarescu.
Un negustor bun trebuie sa-si faca calculele: profitul poate veni si din dever mare-clienti multi care platesc la timp chiar si daca mai putin", a mai adaugat el. Intrebat cand spera ca piata sa duca dobanzile la credite in jos, Isarescu s-a aratat prudent:
 
"Banca Nationala a dat semnalul pentru reducerea dobanzilor la credite. Cred ca este si o chestiune de incredere, adica bancile trebuie sa vada ca aceasta tendinta este de durata, nu este una accidentala. Si prin faptul ca, pe de o parte, de mai multe luni dobanzile pe piata monetara sunt sub 5,25%, iar pe de alta parte, acum coborand si dobanda de politica monetara, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR – n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dam sistemului bancar, mediului de afaceri si publicului din Romania, eu cred ca transmisia ar trebui sa se faca destul de repede", a mentionat Guvernatorul. Eu cred ca in vara asta, in ciuda concediului, se va vedea destul de concret., a mai adaugat el.  
Din datele pe care le am eu, la cateva banci deja s-a observat reducerea ratelor de dobanda la unele credite"", a mai explicat seful Bancii Centrale.
 
Despre cursul leului si volatilitatea lui:
  • Volatilitatea cursului nu a fost mai mare in Romania decat in alte tari, ea s-a datorat si faptului ca atunci cand s-a apreciat, aceasta apreciere a fost de mai mare anvergura. A fost o particularitate si atat
  • Cand o moneda revine, sa zicem, dupa o apreciere la un nivel sau mult sau mai putin normal cred ca ar trebui sa ne ferim a folosi cuvantul depreciere.
  • Eu cred ca leul s-a plimbat intr-o marja de undeva de 5% si a fost o plimbare normala. Volatilitatea de 5% a leului poate sa existe, sau ar fi putut sa existe, si daca economia era extrem de competitiva
Despre acordul cu FMI:
  • Reformele structurale nu s-au terminat si este necesara o umbrela in acest sens
  • Reformele structurale sunt mult mai greu de facut atunci cand ai poticniri.
  • Recomand incheierea unui nou acord cu Fondul pentru ca s-a dovedit a fi benefic. Un acord iti ofera o ancora si o credibilitate care iti permite sa te imprumuti mai ieftin pe pietele de capital. Nu cred ca Romania ar fi castigat o asemenea credibilitate daca statea doar pe picioarele ei. Asta este o realitate!
In februarie 2012, Guvernatorul atragea atentia ca incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar ar putea face mai mult rau decat bine, sugerand sa nu prelungim actualul acord. "Romania ar trebui sa nu mai incheie un nou acord cu Fondul Monetar International dupa finalizarea intelegerii actuale, programata pentru 2013, pentru ca nu ar da un semnal bun pietelor. Cel mai bine ar fi sa iesim din acest acord, ceea ce ar insemna ca lucrile merg bine si nu mai avem nevoie de profesor. Daca te mai lungesti intr-un asemenea acord, nu va mai fi un mesaj bun", a spus Isarescu.
 
Despre impactul financiar al clauzelor abuzive asupra sistemului bancar:
  • S-a facut un studiu privind impactul financiar al clauzelor abuzive. Am recomandat colegilor din ARB sa iasa public si sa spuna ei despre ce sume e vorba. Eu spun doar atat: e un impact major!
  • BNR nu apara o banca comerciala sau bancile comerciale
  • BNR apara cele 6 milioane de clienti deponenti in bancile romanesti. Atunci cand impactul asupra sistemului bancar e major, cei care pot fi afectati sunt cele 6-7 milioane de deponenti, tot romani si ei.
  • Cand a fost cazul Bank of Cyprus, au fost clienti mult mai putini-60-70. Si am fost luati la rost pentru ei. Ganditi-va ce s-ar intampla la 6-7 milioane de deponenti.
Bancile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia, studiul de impact fiind realizat de Banca Nationala a Romaniei, care a informat Guvernul. Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.
Simularea BNR a avut in vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instantele de judecata, inclusiv in conditiile in care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu intelegeri negociate.
 
Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori prevede ca pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeste negocierea. Cu toate aceastea, se pare ca au exsistat banci care au sustinut ca impactul este minim si ca nu ar putea pierde niciun proces. Potrivit unor surse judiciare, studiul de impact arata o deteriorare a situatiei financiare doar in cazul a doua banci mari, insa nici in aceasta situatie nu ar fi vorba de vreun pericol pentru ca vreo institutie de credit sa intre in faliment ca urmare a aplicarii prevederii.
De altfel, procesele colective impotriva furnizorilor si prestatorilor pentru populatie reprezinta o reglementare ce face parte din directivele europene.
Guvernul a decis, in luna ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul Cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.